До 12 хиляди зрители ще има на финала за Купата на България между ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив), обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред журналисти след среща с Националния оперативен щаб при премиера Бойко Борисов.

Решението е заради гневната реакция от страна на фенклубовете на двата отбора за допускане на 4000 души (по 1000 в сектор) за двубоя в сряда от 19:15 часа на националния стадион "Васил Левски".

12 хиляди означава по-малко от една трета от капацитета на арената. Изискването на щаба и здравния министър Кирил Ананиев, който също присъстваше на брифинга, е те да бъдат равномерно разпределени в четирите сектора и да седят през седалка и през ред. Любопитно е как това ще се постигне с най-големите ултраси, които ще заемат места зад двете врати.

Организатор на финала е Професионалната футболна лига  - тя трябва да направи организацията и ще носи отговорност, обясни Кралев. За дербито ЦСКА-София - "Левски" миналата събота е съставен акт на "червените" за неспазване на мерките - те бяха символични домакини, внесе яснота д-р Данчо Пенчев, шефът на столичната РЗИ.

При Бойко Борисов по казуса с публиката на финала са били още Емил Костадинов, като представител на БФС, шефът на медицинската комисия на централата Михаил Илиев, и трима членове на щаба - проф. Тодор Кантарджиев, д-р Данчо Пенчев и доц. Димо Димов. Всички те застанаха за кратко пред журналисти на националния стадион, като отказаха да отговарят на въпроси извън темата.

Щабът и министрите са разочаровани от неспазването на мерките от страна на феновете след подновяването на шампионата, а България е била една от малкото страни, допуснали запалянковци на трибуните в пандемията, заяви Кралев. Въпреки това е направен компромис само за финала - заради важността му и големия интерес.

За всички останали мачове до края на сезона и докато трае Извънредната противоепидемична обстановка, остава правилото за до 1000 души на сектор, добави Ананиев.

Беше обърнато внимание на клубовете да спазват мерките, описани в протоколите за разрешаване на провеждането на мачовете в първенството и тренировъчния процес. До трето число на всеки месец всеки един клуб трябва да направи и представи PCR тестове на всички футболисти и служители. При установяване на заразени те се изолират, останалите се изследват отново, а носителите на вируса трябва да дадат две отрицателни проби в рамките на три дни, за да могат да се върнат в отбора.

Отговорността за това е на клубните лекари, но има отбори без такива, което създавва проблеми, припомни д-р Михаил Илиев, който години наред работеше в националния отбор и "Левски".

Вчера се оказа, че обявените предварително от треньора на "Витоша" (Бистрица) Асен Букарев петима заразени в тима всъщност са с отрицателни PCR проби. Така днес "тигрите" ще приемат "Царско село" от 16:30 часа. Срещата трябваше да е снощи, но беше отложена до изясняване на случая.