България трябва да изпрати нова нотификация до Еврокомисията за завършването на проекта АЕЦ „Белене“.

Това се казва в отговор на запитване на Клуб Z от ЕК.

Ето и целия отговор, изпратен по електронната поща:

„Българските власти изразиха намерението си да изпратят допъление към нотификацията им от 2007 г., в случай че настъпи промяна в инвестиционния проект.

Службите на Комисията потвърдиха, че при всички положения се изисква нова нотификация за проекта (въз основа на чл. 41-43 от Договора за Евратом) поради настъпилите промени в първоначалния проект, еволюцията на международните стандарти за сигурност и факта, че законовата рамка на Евратом е доста променена и засилена от 2007 г. насам, когато Еврокомисията огласи своята гледна точка за проекта за АЕЦ „Белене“.

След нотификацията службите на Комисията ще могат да направят своята всеобхватна оценка на новия проект и дали той изцяло спазва Договора за Евратом и неговото вторично законодателство.“

Факсимиле на отговора на Еврокомисията на запитването на Клуб Z.

По-рано на обедния брифинг на ЕК Тим Макфий - говорител на Комисията по въпросите на климата и енергетиката, изтъкна, че е вътрешна работа на страната членка дали да поднови или не един проект.

ЕК е в контакт с българските власти относно стъпките, които трябва да бъдат направени. София е информирала Брюксел за действията си, както и за своите намерения да спазва всички необходими процедури.

Днес коалицията „Демократична България“ поиска оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. От ДБ обвиниха Петкова, че заблуждава, че нотификацията от 2007 г. е в сила.