Дясното обединение "Демократична България" днес поиска оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова и окончателното прекратяване на проекта за строеж на новата атомна централа "Белене". В специално писмо партията коментира новината от последните дни, а именно - Европейската комисия смята, че за да бъде докаран до край проектът, той ще има нужда от нова нотификация от Брюксел. Нещо, което досега беше отричано от Петкова.

"Досега министър Петкова винаги е твърдяла, че нотификацията (съгласуването) от ЕК от 2007 г. за проекта "Белене" е в сила. Това беше опровергано през ноември 2018 г. в писмо от ЕК до евродепутата Светослав Малинов. Става ясно, че през 2019 г. ЕК е изпратила писмо до министър Петкова, в което изрично я е уведомила, че евентуалното възобновяване на проекта представлява нов инвестиционен проект и цялата процедура трябва да започне наново", пишат от "Демократична България". 

Според обединението Петкова систематично продължавала да заблуждава обществеността и потенциалните инвеститори, че нотификацията от 2007 г. е в сила. "Кой ще плаща, ако някой от тях заведе дело за нанесени щети от невярна информация?"

Споменава се и специалното внимание, което Комисията обръща на сеизмично активната зона на Белене и изискването към българските власти да се представи допълнителна и по-пълна информация по въпроса. 

"На тази база проектът ще бъде оценен съобразно новите изисквания и критерии и ЕК ще уведоми за своето становище, включително по въпроса за сеизмичността. С това твърденията на управляващите за липса на сеизмичен риск напълно се опровергават."

В позицията си "Демократична България" говори и за теза на ЕК, според която поканата за заявяване на интерес на стратегически инвеститор, която беше публикувана в "Официален вестник" на ЕС, не означава, че ЕК е одобрила проекта. В същото време министър Петкова многократно е твърдяла обратното. 

Накрая - според обединението, най-голямата гордост на властта по проекта - липсата на държавни гаранции, ще бъде срината и рано или късно държавата ще трябва да приеме и такова условие. 

"Смятаме, че е въпрос на време властта да поиска държавни гаранции по "Белене", което ще прехвърли рисковете и разходите върху всички данъкоплатци. Крайно време е за окончателно прекратяване на "Белене" и спиране източването на парите на данъкоплатците в неефективни и морално остарели проекти. Предоставянето на площадката за индустриална зона ще бъде възможност за връщане на част от направените досега инвестиции."