БСП обвиняват - ГЕРБ се защитават. Така преминаха поредните дебати в Народното събрание по повод на хазартните игри, тяхното облагане и "изпускането" на 700 млн. лв., които една от компаниите на обвиняемия вече бизнесмен Васил Божков не са довнесли в хазната. Днешните разговори формално се водеха заради изслушване на финансовия министър Владислав Горанов по искане на депутати от БСП. 

Все пак днес беше взето и едно важно решение - до 10 юли Горанов трябва да предостави на парламента информация за това какъв е броят на организаторите на хазартни игри в България, какви са постъпленията в бюджета от такси и данъци от сектора, както и дали конкретни хазартни оператори извън компаниите на Божков са плащали такса от 20% върху комисионата или 15% върху залозите. Именно заради по-ниската ставка започнаха проблемите и на Васил Божков. В крайна сметка се оказа, че неговата компания, организирала "Национална лотария", дължи 700 милиона лева на хазната за периода от 2015 до 2019 г. Малко по-късно той се сдоби и с тежки наказателни обвинения. 

Решението обаче беше плод на промяната на идеята на БСП от страна на ГЕРБ. Социалистите искаха да бъде представена детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор, включително и разбивка на приноса на отделните лицензирани фирми за последните 5 години. Според председателката на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова обаче това не е възможно, защото щяло да се разкрие данъчна тайна. 

"Колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета", попита Румен Гечев в типичния си стил.

Важното от посланията на опозицията - БСП имала информация, че не само фирмите на Божков са били облагодетелствани от по-ниските ставки през годините. 

"Имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи от фирми от този сектор са ползвали преференции от държавата. Загубите са много повече от 700 млн. лв. Прикриват се фирми, плащали по-ниски такси, и те са свързани с близки до министри, дори до премиера лица!", атакува Румен Гечев. 

Според Гечев правителството отваряло "втори чадър" над някои оператори. На държавната финансова инспекция пък по негова информация й било забранено да влиза на проверки в Комисията по хазарта. 

Тази теза пък се аргументирала от доклад на Сметната палата, който показвал, че законовите инициативи на ГЕРБ са поставили някои играчи в неравностойно положение. Тук той имаше предвид държавния Български спортен тотализатор (БСТ), който постоянно регистрира загуби.

Отговор получи от Менда Стоянова, която заяви, че такова нещо няма. Проблемите на БСТ идвали само и единствено от лошия мениджмънт на компанията, а законът бил еднакъв за всеки. И отново - несъбраните пари на Божков били само и единствено по вина на Комисията по хазарта. 

Тук в дебатите се включи и самият министър Горанов. Той изрази учудването си, че се говори само за годините след 2015 г., а не за времето преди това. 

"Още през 2013 г. Комисията е приемала да прилага по-ниската такса - 20% върху комисионите, а не 15% върху залозите", обясни той и повтори отново как са променяни законите през годините след това. 

"Нарушенията при плащането на такси вече не се преследват от Наказателния кодекс, за разлика от облагането с данъци. Трябва да се изследва дали декриминализирането не е дало кураж на Комисията по хазарта превратно да тълкува закона", продължи министърът. 

И даде нова идея - да се помисли дали няма да е по-добре да се премахнат таксите в хазарта, а вместо тях да се наложи корпоративен данък. 

Нивото на дебатите не надмина очакваното и след поредица от взаимни обвинения и припомняне на вече известни факти се стигна и до нелепи диалози. 

Като например изказването на Владислав Горанов, че представители на БСП са работили на ул. "Московска" в София. Там се намира централата на бизнес империята на Васил Божков. Това предизвика гнева на Румен Гечев, който обвини Горанов в лъжа и манипулации. Самият Горанов пък спокойно обясни, че не знае от какво се е "запалил" Гечев - той визирал сградата на Столичната община, която също се намира на "Московска". Не стана ясно защо тогава е било нужно вметването.

БСП - обичайно за последните месеци - поиска оставката на Горанов, Менда Стоянова и на премиера Борисов. И - обичайно за последните месеци - Горанов и Стоянова отказаха да приемат, че имат вина за "изпуснатите" неплатени 700 млн. лв. по-малко такси от Васил Божков. Според БСП обаче оставката трябва да се получи и заради информациите от самия Божков, че той е плащал на изброените, за да му осигуряват безпроблемна работа на бизнеса му. Според самия бизнеснен става дума за над 60 млн. лв. в рамките на само две години. 

Менда Стованова обаче обяви с висок патос, че БСП разпространява неверна информация, която легализира тезите на обвиняем и издирван от правосъдието.

Междувременно самият Васил Божков очевидно е наблюдавал днешните разисквания и коментарът му не закъсня. Ето какво написа той в социалните мрежи:

Въпреки пространното обсъждане на темата днес в Парламента и поредните директни въпроси към лицата БМБ, ВИГ и МКС чия е отговорността за поведението на ДКХ през последните 5 години – отговори от тях отново няма.

Бойко, Влади и Менда мълчат уплашено с надеждата вината им да бъде забравена.

Ще продължавам да задавам въпросите си, докато те не получат ясен отговор и не бъде поета конкретна отговорност. Истината няма как да бъде скрита.