Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В годишния си доклад Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) отчита като сериозен успех пресичането на разузнавателна дейности на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников, както и бизнесмена Константин Малофеев за период от 10 години.

"По сезираща информация на ДАНС е проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган“, се посочва в документа, цитиран от БГНЕС.

Заради своята дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут той e обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи. Дипломатът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

Освен това в резултат на координираните действия на МВнР и ДАНС е отказано издаването на виза на руски дипломат, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отказа е, че той ще „създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България“.

Освен горните случаи през 2019 г. със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „забрана за влизане в България за срок от 5 години“ на трима чужди граждани, като на двама е отнето и правото на пребиваване в страната, поради извършване на дейност, създаваща рискове за националната сигурност (не става ясно дали това са 3-мата заподозрени в съпричастност с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, б.р.).

Със същите мотиви петима чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и имат наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

Няма данни за тероризъм

Въпреки няколкото съдебни дела (включително и екстрадиции) на заловени на ГКПП желаещи да се включат в редовете на ИДИЛ, през 2019 г. ДАНС отчита, че не е получавана информация за осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия. От Агенцията посочват, че основен фактор за високото ниво на терористична заплаха в световен мащаб остава „Ислямска държава“, въпреки загубата на голяма част от контролираните от нея територии.

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране”, „забрана за влизане в Република България” и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на ЕС” на 14 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 2 лица. Продължава използването на въведената в ДАНС система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци, като при съвпадение със създадените профили се извършват необходимите проверки – 8258 такива проверки са били осъществени през 2019 г.

"Патриоти" и екстремисти

ДАНС оценява като ниска заплахата за обществения ред, произтичаща от дейността на крайни десни и леви структури.

"Групите и организациите от дясното екстремистко крило остават с ограничена членска маса и ниска популярност. Активността им се свежда основно до участие в отбелязване на исторически събития и в протести срещу мероприятия на лица с нетрадиционна сексуална ориентация“, отбелязват от контраразузнаването. (Клуб Z напомня, че в последните години основно главният прокурор искаше прекратяване на регистрацията на граждански движения по подобни подбуди, б.р.).

Финансови престъпления

През 2019 г. защитата на финансовата сигурност остава сред приоритетните дейности на ДАНС, пише още Б.в документа.

В резултат от активната координация и взаимодействие с Прокуратурата на Република България през 2019 г. по информация на ДАНС са образувани 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица. Взето е участие в 12 специализирани операции под ръководството и надзора на Специализираната прокуратурата. Осъществени и докладвани в срок са и възложените на ДАНС мероприятия по над 50 други досъдебни производства и прокурорски проверки.

"По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 205 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям“, се казва в доклада.

В Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване”–ДАНС са получени 2894 доклада за съмнителни операции. Въз основа на извършените проверки със заповеди на длъжностно лице от ДАНС временно са спрени 85 съмнителни транзакции на обща стойност 26,9 млн. евро, като документацията по случаите е предоставена на съответната прокуратура (не се казва какъв е случаят с изтеглените от Васил Божков на каса над 60 млтн лв. - защо не са направили впечатление на никого, като мжду банките и "Финансово разузнаване" би трябвало да има автоматичен обмен на информация при суми над 30 000 лв., б.р.)

Имунизация и вируси

От ДАНС предупреждават, че остава устойчива тенденцията към неспазване на задължителния имунизационен календар и увеличаване на групата на традиционно отказващите ваксинация български граждани, което е „силно рисково в контекста на масовата миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната защита“.

"Възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението, особено в контекста на големите възможности за разпространение посредством придвижване на хора“, се подчертава в доклада.

С пълния текст на годишния доклад на ДАНС може да се запознаете по-долу:

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.