"Заминах на вилата на Леонид Решетников. Видяхме се. Късно вечерта за съжаление отидох. И сутринта към 4,30 - 5,00 тръгнах. Видяхме се, ходихме на баня, пихме ракия. Той вече на брат ми рецептите взел, научил се да прави българска ракия. Знаете, той е един голям българофил. Ходихме на руска баня. И даже ме изкуши, той е от Харков, украинец. Изкуши ме с украинска сланина".

Така Николай Малинов, председател на движение "Русофили" описа срещата си с Леонид Решетников при последното си посещение в Русия. Той бе там, за да получи орден от президента на Русия Владимир Путин.

"Той (Решетникв - б.р.) естествено изрази своето огорчение от това, че една държава, която той толкова много обича... Той много битки е водил за България. Той пръв каза, че не ние, а те са ни предали. Много други неща в годините е направил за България и каза: Огорчението ми е, че ти получаваш удари заради нашето приятелство", каза още Малинов, който е обвинен в шпионаж в полза на Русия.

Попитан знае ли за други политици, с които Решетников се е срещал, той каза, че знае, че е имал срещи с Волен Сидеров. За други обаче Малинов не се сети.

"С много хора поддържа отношения. Принципът на хора като него е, че не можеш да слагаш всички яйца в една кошница. Той като идва в България, обиновено ходи да почива на Старозагорскоте минерлани бани. Ако е тук 20 дни аз я отида един път да го видя, я не. Знам, че постоянно всеки ден прави някакви срщи с най-ралзични хора", каза Малинов.

И заяви:

"За мен Русия е приятелска за България държава. Няма как да си шпионин на приятелска държава".

Малинов благодари "на г-н Цацаров и прокуратурата", които са помогнали за това идеите на "Русофили" да получат широка известност. Той опроверга опасенията, че може да не се върне от Русия.

"Чувствам себе си за български патриот, аз съм българин, български гражданин. Аз съм български обществен деятел и политик. Не съм имал намерения да избягам, не знам защо някой се е притеснявал", каза Малинов.

Той поясни, че съдът му е свалил забраната за три дни и за това е отишъл само, за да получи орден Владимир Путин, като е пропуснал други събития - например конференция за бъдещето на Крим.

"Аз съм известно лице в България и чужбина със своите публични позиции и контакти. За мен пране на пари е да има неясни пари и да ги узаконяваш", каза Малинов по повод едно от обвиненията срещу него.

И поясни, че на него парите не му достигат.

 

Малинов е бил поканен от администрацията на президента Путин да присъства на награждаването си. Орденът, който е получил е "за мир и дружба между двата братски народа".

"Абсурдно е да говорим за шипонство при полжоение, че Русия е една братска държава. Заплаха от Русия не чувствам, българският народ не се чувства заплашен от Русия", каза Малинов.

Путин го посъветвал да прояви "разбиране и търпение към българските власти", защото "те са подложени на голям натиск в момента". Малинов припомни, че шпионският скандал е избухнал в навечерието на подписването на споразумението за Балкански поток.