Поредната размяна на задочни "крошета" между обвинения Васил Божков и ръководството на прокуратурата продължи с нарочно изказванее на Иван Гешев по адрес на Божков.

Това бе в резултат на следната поредица от събития:

От сутринта Васил Божков разпространи снимки на водещия разследавнето му прокурор Ангел Кънев пред НАП и съобщи, че държавното обвинение натиска приходната агенция.

После прокурорската колегия на ВСС по време на извънредно заседание се произнесе със специална декларация срещу Божков, която ще разпрати и до ЕК, посолствата на страните от ЕС, Великобритания и САЩ.

Божков пък обяви, че снимките му били пратени от "симпатизант".

Декларацията явно не бе достатъчна за главния прокурор (който, между другото, би трябвало да надзирава и добросъвестна ли е проверкато по сигналите, подадени от самия Божков) и той се изказа, разпространено то пресцентъра ма:

Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес.

„Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са  част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби,  ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави главният прокурор.

„В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Иван Гешев.

 „Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около "Магурата". Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно  да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи главният прокурор.

Препратката му бе столичното заведение "Магурата", на бул. "Витоша" - средище най-вече на дребни измамници и "чейнджаджии", откъдето се смята, че са тръгнали голяма част от изкласилите после "сенчести" бизнесмени. За "магураджия" се смята и самият Божков.