Робърт О’Брайън, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, приравни вчера китайския президент Си Цзинпин с някогашния съветски диктатор Йосиф Сталин в агресивна реч, с която обвини Китай, че играе злонамерена роля в международните отношения, предаде "Политико".

„Китайската комунистическа партия е марксистко-ленинска“, каза О'Брайън. "Генералният секретар на партията Си Цзинпин вижда себе си като наследник на Йосиф Сталин."

О'Брайън упрекна двете основни политически партии в САЩ, че десетилетия са подценявали заплахата от Китай и че не са виждали, че китайското ръководство има за цел да "преправи света" по свой образ. Според него американските политици сгрешили, приемайки, че щом Китай развива пазарна икономика, в крайна сметка ще се  демократизира и ще продължи либерализацията. Съветникът твърди, че е станало обратното: Китай сега е още по-обвързан с комунистическата идеология.

„Не бихме могли да сгрешим повече. И тази грешка е най-големият провал в американската външна политика след 30-те години на миналия век“, каза той.

На фона на новоизлязла книга с автор неговия предшественик Джон Болтън, в която се твърди, че Тръмп не се е интересувал от смазването на продемократичните протести на площад Тянанмън и че не е искал да има изявление на Белия дом за 30-годишнината от клането там през 1989 г., О'Брайън каза: „Омаловажихме грубите нарушения на човешките права в Китай, включително на площад Тянанмън.“

Бележките на съветника по национална сигурност са първите в поредица от изказвания, които висши служители на администрацията на Тръмп се очаква да направят за Китай през следващите няколко седмици. Държавният секретар Майк Помпео, генералният прокурор Бил Бар и директорът на ФБР Крис Рай също ще говорят по темата.

Речта си О'Брайън  произнесе в щата Аризона, където републиканецът Тръмп изостава след евентуалния си съперник от демократите Джо Байдън в сондажите. Републиканците се стремят да представят Байдън като мек към Китай. Усилията има обаче бяха осуетени от обвинението в книгата на Болтън, че Тръмп изрично помолил Си за помощ да бъде преизбран - обвинение, което екипът на президента отрече.

Обвиненията на О'Брайън срещу китайското правителство са най-новият пример как помощниците на Тръмп изпреварват шефа си в представянето на Китай като всеобхватна опасност за САЩ. Тръмп е склонен да разглежда тази заплаха Китай в по-тесни икономически рамки и се опитва да коригира това, което нарича нелоялни търговски практики на Пекин.

Нямаше веднага китайска реакция по изказването на О’Брайън.

Докато Тръмп често възхвалява Си като велик лидер, О’Брайън осъжда управлението му като авторитарно и опасно. През първите три месеца на тази година китайските власти повдигнаха обвинения на почти 500 китайски граждани за публични изказвания за коронавируса, който О’Брайън нарече няколко пъти „вирус от Ухан“, споменавайки столицата на провинция Хубей, първоначалното огнище на заразата.

"Злокачественото влияние на Пекин се простира дълбоко в американската политика и общество", предупреди О'Брайън. "Хората в повече от дузина американски градове чуват „фина пропекинска пропаганда“ по радиостанциите", каза той.

Болтън в книгата си, където О'Брайън дори не е споменат, казва, че Тръмп поощрил Си да продължи изграждането на концлагери за уйгури, мюсюлманското малцинство в конфликт с централната власт в Пекин. О'Брайън осъди китайското правителство, че прави това.

„Той заключва милиони уйгури и други малцинства в лагери за превъзпитание, където те са подложени на политическа индоктринация и принудителен труд, докато децата им се отглеждат като сираци под опеката на партията“, каза О'Брайън. „Този ​​процес унищожава семейството, религията, културата, езика и наследството.“

О'Брайън се опита да опровергае схващането, че американците са извън обсега на Пекин, казвайки, че Китайската комунистическа партия се стреми да "контролира мисълта извън границите на Китай" и да взема на прицел и да изнудва хора да обслужват нейните интереси.

„Това е микротаргетиране отвъд най-смелите мечти на рекламодателя“, каза той. „Китай, за разлика от рекламодателите, няма да бъде спрян от правителствени разпоредби. Китайската комунистическа партия просто иска да знае всичко за вас - точно както знае почти всичко за китайските граждани."

Като доказателства той посочи, че китайците са хакнали застрахователя "Aнтeм", за да получат информация за 80 милиона американци; хакнаха Службата за управление на персонала, за да получат данни за 20 милиона американски служители; хакнали са агенцията за кредитен рейтинг "Екуифакс" и хотелите "Мариот", за да получат информация на милиони гости. Китайска компания през 2016 г. дори е купила приложение за гей запознанства, за да получи данните на потребителите му, преди правителството на САЩ да я принуди да свали приложението от съображения за национална сигурност.

О'Брайън похвали Тръмп и администрацията, че предприемат "решителни действия" за противодействие на Пекин, като забраняват на китайските компании, тясно свързани с правителствения апарат за национална сигурност, като телекомуникационния гигант Huawei, да имат достъп до личните данни на американците.

Той също приветства стъпките на администрацията за въвеждане на ограничения за износ и пътуване на китайски държавни организации и фирми и на някои служители, които участват в репресиите срещу уйгурите и други малцинства.

Неотдавна Държавният департамент определи четири големи китайски медии като "чуждестранни мисии", което означава, че някои от журналистите в тях могат да бъдат принудени да напуснат страната. Пекин отговори, като изгони журналисти, работещи за американски медии. О'Брайън намекна, че скоро ще има още такива мерки срещу Китай, без да уточнява точно какви и кога.

След като Китай се стреми рязко да ограничи политическата автономия на Хонконг, администрацията на Тръмп е в процес на вземане на решение как да реагира адекватно и как да избегне ощетяването на обикновените хонконгци, които масово протестираха нарастващите посегателства върху техните свободи на словото и на събиранията.

О’Брайън подчерта, че критиките му към китайското правителство не се отнасят до обикновените китайци.

„Изпитваме дълбоко уважение и възхищение към китайския народ“, каза той. „Съединените щати имат дълга история на приятелство с китайската нация. Но Комунистическата партия на Китай не е едно и също с Китай или с неговия народ."