Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Либералната демокрация "се радва" на не особено убедителна подкрепа в Централна и Източна Европа, сочат данните от проучване, проведено в 10 страни в региона, посочва "Политико"

Изследването, осъществено от тинктанка Globsec, стига до изводите, че в четири от държавите - Словакия, Латвия, Литва и България - по-малко от 50 на сто подкрепят либералната демокрация, която предполага регулярни избори и многопартийна система като най-добрата форма на управление.

В България 45 на сто от анкетираните смятат, че за предпочитане "е силен и решителен лидер, който не трябва да се безпокои от парламент или избори". 35 на сто са хората, които подкрепят либералната демокрация.

В Австрия е много по-различно съотношението. За управление от т. нар. силна ръка се обявяват едва 7 на сто, срещу 92 на сто, които са за либерална демокрация. В Унгария и Полша, които имат сериозни проблеми със засилващия се авторитаризъм на управлението си, както и с постоянните атаки срещу либералната демокрация, поддръжниците ѝ остават стабилно мнозинство - 81 на сто и 66 на сто съответно. За силен лидер се обявяват 20 на сто и 26 на сто от анкетираните - съответно в Унгария и в Полша.

Според данните от изследването най-доволни от начина, по който функционира демокрацията в тяхната страна са австрийците - цели 86 на сто от тях. На последното място с едва 18 на сто са българите.

Средно 91 на сто от хората в изследваните страни, които са доволни от начина, по който функционира демокрацията в тяхната държава, са доволни и от собствения си живот. 

Различия има и по отношение на нагласите към заплахите за националната идентичност и ценности. В Словакия 50 на сто от анкетираните смятат, че подобна заплаха представляват западните общества и техният начин на живот. В същото време в Австрия - 24%,, а в Унгария и Полша по 23 на сто, споделят това мнение. 

Мнозинството от анкетираните в Словакия - 72 на сто, Естония - 56%, Унгария - 52%, Чехия - 72 на сто - са убедени, че мигрантите заплашват тяхната идентичност и ценности.

Българите се страхуват от собствените си малцинства - 55 на сто от анкетираните, като в другите държави процент не надхвърля 50 на сто.

Интересни са и резултатите на въпроса за какво са готови да жертвата правата и свободите си анкетираните в 10-те държави. Словаци и българи изглеждат най-малко привързани към правата си. 

На графиката са отговорите на въпроса: "Кой за какво би заменил своободите си". В светлосиньо е "за по-добро финансово положение", в тъмносиньо - "за по-голяма сигурност", в лилавото - "за съхраняване на националните ценности".

Българите са доста склонни да жертват свободите си, ако получат по-голяма сигурност (57%). Тук най-голям е процентът при словаците - на подобна замяна са готови 69 на сто от тях. Българи, чехи и словаци са над 50 на сто и когато става въпрос за жертване на права и свбоди в замяна на финансово благополучие и бранене на национални ценности.

В 7 от 10-те страни мнозинството не вярва на традиционните медии

Степента на доверие в медиите също е различна в отделните изследвани държави. Според индекса за свободата на словото на най-предни позиции е Естония - 14 място, следвана от Австрия - 18-а. България, както е добре известно, от няколко години "гордо" удържа 111-ото място в света и последно в ЕС.

В Унгария 64 на сто от хората смятат, че правителството оказва влияние върху медиите, на това мнение са 62 на сто от анкетираните в Полша. 57 на сто от австрийците твърдят, че подобно влияние идва от "олигарсите и силните финансови организации".

Изследването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Полша, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Слвакия с извадки от 1000 и малко над 1000 респонденти във всяка една от държавите.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Ужас

Ужас. Половината българи обаче се виждат не като овци за стригане, а потриват ръце и се облизват да бъдат участници в репресивния апарат и да получават "благинки" от това. Наистина - Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи. Очакват ни много тежки и мрачни времена.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Да ни е честито!

"На последното място с едва 18 на сто са българите." С много мъка, но "давайки всичко от себе си", ние пак се наредихме на почетното последно място. Явно такива сме си. Майцепродажници за няколко гроша. Най-добре ще е да закрием официално държавата. Чакаме все да дойде Индже войвода, Сирма войвода, Чавдар войвода, Крали Марко, Неговото величество, "бате" Бойко и всякакви спасители, които да ни направят веднага (най-много до 800 дни) щастливи и богати. Богати е най-важното. Ще търкаме талончета като шапшали, ше си дадем и последните стотинки, за да може Господ, който няма начин да не е българин, да ни дари с големия късмет. Това е положението на Територията - държава отдавна няма!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ужас !

Ужас ! "национални ценности" Втриса ме ! Кой дефинира националните ценности ? Валери Симеонов ?! Джамбазки ? Пфу, тия са идиоти бе.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

болен сидеров ще каже, че е

болен сидеров ще каже, че е национална ценност да се сближим с русия и да зарежем ЕС. И една немалка купчина дебили ще го подкрепят. Въпроса "какво е национална ценност и кой има право да я дефинира" въобще не е толкова маловажен, колкото им изглежда на дебилите !
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Май. Ботев бе казал нещо за "

Май. Ботев бе казал нещо за "...кой в таз робската люлка тебе люлее...", ама ние го четем, както дяволът чете Евангелието. Не признаваме, че не сме слизали от люлката, сладко ни е да ни люшкат, а, ако може в клатенето и нещо да завлечем без да ни хванат, животът е прекрасен. Не случайно България беше единствената страна в Съветския блок, в която нямаше дисиденти и дисидентско движение. Дори в СССР имаше, в България не. На 10 ноември 1989 г. българите не се освободиха по собствено желание от комунизма. Масово на тях той им харесваше – не работеха/люшкаха ги/ и си крадяха спокойно без да ги хващат. От комунизма ги освободиха почти насила самите комунисти, защото той им пречеше да станат капиталисти. Това е истината, а не лъжливите масали за любовта на масовия българин към демокрацията. На нея той тогава не се радваше, а на сеира, който промяната предлагаше. Мъдрите хора казват, че когато има един проблем, той първо трябва да се признае, после опознае и опише и чак след това може да се търси неговото решение. Ние сме робско племе, но никой открито не иска да го признае. А това е най-отвратителното, защото още не сме направили и първата крачка към решаването на проблема. Тъй,, че всичко е напълно закономерно и един разумен човек не би трябвало да се учудва.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Бончев,

ти си единственият субект в този сайт,който умишлено и целенасочено си си поставил за цел да омърсяваш и опростачаваш обстановката!Не че това е някакъв проблем,но ти си простак,циник и гад и когато си позволяваш да обиждаш долнопробно хората,не осъзнаваш,че просто си едно долнопробно копеле,със сигурност платено и поставено да пише тук с определената задача от някои лица,които ти дърпат конците,гадино мръсна!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.