Допълнителни пет месеца се дават на търговците, които използват т.нар. софтуер за управление на продажбите (СУПТО), за да започнат да отговарят на условията на прословутата Наредба Н-18 на НАП. В качения за обществено обсъждане проект са направени и някои съществени промени, които би трябвало да задоволят бизнеса, който през цялото време обясняваше на НАП, че наредбата е на практика неадекватна. 

Така - крайният срок за привеждане на изискванията в обектите става до 31 декември, а НАП ще започне да следи за изпълнието от първия ден на новата година. Предишния срок беше от първи август на тази година. Макар да имаме отлагане с пет месеца, срокът е значително по-малък от обещаното по-рано от премиера Бойко Борисов. При една от многобройните си срещи с ресторантьорите той обеща системата да тръгне от 31 март на другата година. 

Какви са промените? Например - прецизирана е дефиницията за това какво точно е СУПТО, така че няма неизяснени и объркващи текстове, които в предния вариант на места ви противоречаха. НАП пък приема, че програмите за фактури и проследяване на стоките като част от СУПТО, каквото беше и искането на бизнеса. Става ясно и кой е началният момент на продажбата, който преди беше разписан така, че да създаде хаос. 

Има облекчения и за медицинските софтуери, за тези в туризма и други сектори. Удължен е срокът за блокиране на фискалните устройства, ако липсва свръзаност и този период е вдигнат на 72 часа. 

Послушани са исканията и на търговците с онлайн магазини, които ще могат да управляват продажбите през дебитни и кредитни карти през електронния си магазин, а не както преди, когато трябваше да имат два отделни СУПТО.

Цялата наредба може да бъде видяна тук