От втория опит Слави Трифонов вече официално има партия. Софийски градски съд постанови днес вписване на Има такъв народ в публичния регистър.

За разлика от предходния опит на шоумена, този път СГС приема, че "са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима. Символът на партията също не противоречи на нормата на закона."

Решението все пак подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок (прокуратурата също участва в този вид производства, макар че при първия опит за "Има такава държава" малко странно прокурорът настояваше тя да бъде вписана, а съдът не позволи, б.р.).

По делото служебно са изискани справки за това дали няма регистрирана политическа формация или парламентарна група с такова име, или абревиатура. Този път и логото отговаря на изискванията. На учредителното събрание пък са присъствали 808 души, повече от изискуемия по закон минимум за кворум от 500 души. Партията има устав и всички останали нужби атрибути. Неин председател, разбира се, е Трифонов.

Председателят реагира чрез фейсбук профила си:

"Днес, 22 юни 2020 година, Софийски Градски Съд регистрира партия "Има такъв народ".

И понеже мразя да казвам "хоп" преди да съм скочил, сега просто ще се засиля…

И най-важното – знам, че има такъв народ!

И искам да кажа на всички, които харесват или не харесват партия "Има такъв народ" – уверен съм, че благодарение на всички вас, това начинание ще има успех."

Припомняме, че през декември миналата година Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на прясно учредената партия на Трифонов, носеща обаче името "Няма такава държава". Логото на формацията бе синя ръка, като в дланта й бе изрисуван трибагреникът. Което спъна регистрацията. А не името.

Мотивът на съдебния състав бе, че „Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът прие, че "изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Забележителното тогава бе, че прокуратурата не протестираше регистрацията на партията.

След този отказ се наложи свикване на ново учредително събрание, промяна на името и логото. Новото лого на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон.