"Всички се надяваме този запис да не е истина, затова трябва да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на записа и гласът на г-н Борисов. Ние всички се надяваме, че това не е гласът на премиера, защото това не е удар срещу Борисов, това е удар срещу България.

В този запис чуваме как лидер в европейска държава иска да унищожи политически противник, как нареджа да бъде унищожен един бизнес, чуваме, че няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава и тук не става дума само за мен, а че така може да се действа.

Днес съм аз, утре ще са други политици, други журналисти. Моята работа в Европейския парламент е да намеря механизъм, в рамките на ЕС, който да позволи подобна злоупотреба с власт да бъде разследвана и наказана."

Така евродепутатката от БСП/ПЕС Елена Йончева коментира записа, за който се твърди, че е с гласа на Бойко Борисов и в който самата тя е спомената. Тя добави, че "когато вероятно гласът на един министър-председател казва: „ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева“ - да, страхувам се". По думите й няма разумен човек, който в такава ситуация да не се страхува, но е важно това да не я накара да замълчи.

Евродепутатката обяви пред бТВ, че всяка седмица информира Брюксел за корупцията в България и увери, че септември-октомври ще има резултати. На всяко събиране на антикорупционната група в Европейския парламент тя давала информация за политическите скандали в страната, информирала е еврокомисаря по вътрешен ред и е имала едночасова среща с шефа на европейската служба за борба с измамите.

"Ще видите резултати много скоро. Европа няма да мълчи пред това, което се случва в България. Ще видите септември-октомври месец конкретни резултати от нашата работа", заяви Йончева.

По думите на Йончева европарламентът в момента работи, за да направи подобни схеми невъзможни. За пример посочи, че ще бъдат наблюдавани антикорупционните мерки във всяка държава, състоянието на корупцията и медийната свобода, а по нейно настояване ще има специален мониторинг на България за средствата, които ЕК ще отпусне за борба с коронавируса.

За разпространените впоследствие снимки, на една от които се вижда премиерът Бойко Борисов, който спи в спалнята си в резиденция Бояна, евродепутатката каза, че е неморално, недостойно и унизително да бъде сниман спящ човек. "Но те (снимките - б.р.) шокират, защото са моментна снимка на деградацията на българската политическа класа", смята тя

[[nid:100173]]

Бойко Борисов вече заяви, че аудиозаписът е фалшив, а снимките нарече компромати и монтаж. 

Според Йончева последните изяви на бизнесмена с обвинения за 18 престъпления Васил Божков показват, че българският бизнес е бил принуждаван да връща средства към управляващите, мълчи, защото знае, че ще бъде ударен, но проговаря, когато бъде ударен.

"Те смятат, че няма да бъдат ударени, ако мълчат, но това не е така. Политическата класа се самозабравя, тя мисли, че е безконтролна, но това не е така", добави още Йончева. 

По повод текущите събития в БСП и предстоящия пряк избор на лидер евродепутатката заяви, че левицата не може да спечели властта, ако се занимава само с вътрешните си боричкания, и се надява партията да бъде оглавена от лидер, който успее да я обедини. "Аз ще подкрепя всеки лидер, който даде ясна програма - икономическа и социална, на България. Ще подкрепа всеки лидер, който обедини левицата, ще подкрепя всеки лидер, който спре вътрешните боричкания в партията", заяви тя.

Неотдавна лидерката Корнелия Нинова, която се кандидатира за нов мандат и въведе прекия избор от членовете на партията, разкритикува Йончева, защото очаквала повече работа от нея в Европейския парламент по отношение на борбата с корупцията. 

"Битката срещу корупцията трябва да се води от най-голямата опозиционна партия, но не с декларации, а с разследвания", смята още Йончева.