Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов огласи в национален ефир, че държавата започнала "война с олигархията", но никой не говорел за това. Обявлението дойде в интервю за БНР. По думите на коалиционния партньор на ГЕРБ "след Васил Божков и Валентин Златев ще има и други". До тези изводи се стигна след въпроси по темата с влизането на държавата на пазара на горива чрез планираното създаване на "Държавна петролна компания".

„Тръгна оздравителен процес и ми е чудно, че този оздравителен процес, непознат по своя размах и мащаби – някак си остава извън вниманието на обществото, на медиите. Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт. Разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Това става. И първият такъв случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков (...) Сега се нанася вторият удар срещу установен монопол и картел” , обяви зам.-председателят на парламента и бивш вицепремиер.

На реакцията на водещия, че в случая с горивата "установен" картел и монопол няма, защото КЗК досега е излизала винаги с решения в обратна посока, Симеонов заяви, че този път антимонополният орган щял да установи друго. И намекна, че досега независимите органи чувствали "несигурност".

Повод за споменаването на Валентин Златев бе именно разговорът за идеята на властта държавата да влезе на пазара на горива - и като държател на данъчни складове, и като собственик на бензиностанции. Лидерът на НФСБ заяви, че за него злоупотреба с монопол и картел между големите в бранша има. Симеонов обяви, че монополистът е "Лукойл" - и в производство, и в разпространение на горива.

"Това не е нормално (...) Обикновеният потребител не го интересува колко данъчни склада има и какво става там. Него го интересува като отиде да зареди резервоара на автомобила да плати с 5-10, дай Боже, с 50 ст. по-малко. Което ще стане с новото държавно предприятие и това е очевидно. Бях тръгнал друго да ви казвам. Когато си бил 20 години на пазара, когато при всички досегашни правителства си имал възможност едностранно да определяш цените и в картел с останалите вериги да налагаш цените на пазара, имаш достатъчно средства да закупиш удобните клакьори, които ще представят новата мярка на Министерството на финансите като антипазарна".  

Симеонов даде да се разбере, че говори именно за "Лукойл" и попита да не би случайно водещият да се учудва. Според лидера на НФСБ имало договори с почти всички големи медии и се обработвало общественото мнение. 

„Първите тежки удари срещу олигархията са факт, предстоят още. Първо беше нанесен удар върху хазартната империя на Васил Божков чрез закона, внесен от НФСБ през 2018 г. Тогава не бяхме подкрепени от никого, но днес, 2 години по-късно, с подкрепата на ГЕРБ успяхме”, каза Валери Симеонов.

„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев… Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“. 

На въпрос кой би бил следващият, Симеонов се усъмни, че трябва да отговори конкретно.

Но даде за пример друг картел и действия от страна държавата, която досега не си е изпълнявала ангажиментите към малкия и средния бизнес. 

"Наблюдаваме в момента един монопол, картел, и това никой не го казва, между трите доставчика на мобилни услуги.  „А 1”, „Теленор”, „Виваком”, "Булсатком"... - повишиха цените си и ги изравниха. Същият процес като при горивата. И целта е да бъдат убити малките".

На въпрос дали и в този бранш трябва да се появи държавна компания, Симеонов все пак каза, че една и съща мярка в различните сектори не може да е панацея. И насочи вниманието към работата на контролните органи в лицето на КЗК, Комисията за регулиране на съобщенията, "а защо не и НАП", които трябвало да установят картел в сферата на мобилните услуги: 

"Ето ви новина. Не разкривам бъдещите творчески планове на изпълнителната власт, но просто ви намеквам".

Механизмът бил следният - вдигали се цените на мобилните услуги, оттам идвали средства, които позволяват на "големите" да предлагат интернет и цифрова телевизия на много ниски цени, с което се убива конкуренцията и кабелни и други оператори вече търпяли фалити. 

Симеонов "подхвърли и още една новина" - по собствените му думи. "Не знам дали знаете, че с най-мащабен сив сектор е браншът, който осигурява авторемонти, автомобилни услуги и прочие".

Попитан "защо сега" се случва описаното, Симеонов призна, че въпросът е резонен. Но уточни, че понякога става въпрос за "обикновен човешки страх, че силният човек с многото пари може да ти види сметката", от което никой не бил защитен. Възможно било да е имало "политически комфорт" и "приятелски връзки".

"Но аз на този въпрос в конкретика не мога да дам отговори. Може би трябва да питате някои други" - с тези думи на Симеонов завърши участието му. 

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Далаверко, Далаверко...

Ма ти туй требеше да го приказваш га Жипките на ИПОН шетаха из вилаето ти да пазят тръбите на Златевия.. Ама ти тогава с поглед в земята опъваше кабели за кабеларката си.. Па по-после можеше и да се обадиш га един главсек на МВР-то турна за шеф на МВР в Бургас шефа на ЛУКОМА.. Ти я знайш таз фирмичка кого пази .. Нъл не си забравил?.. И едни танкери по нощите - га граничари и митнчари сладък сън сънуваха, до Росенеца заприиждаха.. Ма тогава твойто мяу, мяу за носител на кайвенце на едно каре за белот нещо декиш не фащаше.. Та чак сега опря за патерица и екс ВИЦпремиерин да та наеме.. Шефа на ИПОН, де.. Та за да ти верваме на мъжката дума - "Кат кажа утре, значи УТРЕ.. Не е нужно да ме питате всеки ден КОГА..", кво става с релсата и мосто Далаверко?? Щото съда нещо не та послуша.. Та за Юлена нещичко присъди.. А пък и за парите за БМФ-то ти вече забрави нещо да питаш.. Га Домус ага ша ги праща на Горанчо..
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

И този я докара, че на тези

И този я докара, че на тези от Филиповци повече да вярваш. Каква борба с олигарсите водиш, след като 3 години управляваш и един няма в затвора? Що за Свинчо и Киро нещо не кажеш или там си трайкаш, защото знаеш, че ще те шляпнат през устичката и Гешев, като те подхване – отиде зян?!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Ми как

да говори някой,Валерко,че Вашата държава е започнала война с олигархията,като е видно,че започнахте да натискате олигарси,които спокойно вече може да сложим в графата:"Умрели кучета".Т.е.,от които вече нямате нужда!И по този начин имитирате уж дейност за пред Европа!А милиярдите,които дадохте на близките олигарсчета до Вашата власт,и които ви чистят и перат парите,откраднати по всякакви начини от Гербаджийско-Депесарската и Патриотарската Ви власт,подкрепяна активно от мълчанието на БСП,която е най-засегната за момента,защото атакуваните в момента олигарси са най-вече нейни!Та, вашите олигарсчета,като Домусчиев,Пеевски и Борисов и тем подобните им когато подхванете,тогава ше Ви признаем,че водите борба с олигархията!Само че,е видно,че няма как да стане,защото трябва да борите самите СЕБЕ СИ!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

А това,

че БСП мълчи и подкрепя тихомълком гербаджийските престъпления,нито е случайно,нито е необяснимо!Просто ченгеджийските лаборатории в Кремъл,и подчинените им филиали в БГ са преценили,че сегашния Вариант на БКП,т.е. ГЕРБ,е по добре работещ за целите ИМ,отколкото другия Вариант на БКП-БСП.За справка-неотдавнашните откровения на Решетников по тия и подобните им въпроси!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

И понеже

всичко това е така,затова е и толкова объркан и ошашавен нашият народ,който и без това не се слави с кой-знае колко голяма прозорливост и интелигентност,смачкани и изтрити от 45 год. съветско робство,и последвалото ги вече 30-годишно руско-ченгеджийско безвремие,добре дошло и вършешто прекрасна услуга на сегашните изроди и тарикати!
 's picture

Бобо

Олигархията на България

Напънал се Валерко и .... хоп на Доган студен резерв 30 милиона на година , резиденция на морето , а за Прасето останалата част от България и 500 милиона от КТБето ...честито Ганю .
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Тоя глупак В.С., не си дава

Тоя глупак В.С., не си дава сметка, че олигарх е двойка - псевдобизнесмен облагодетелстван от държавен служител. Псевдобизнесмена трупа пачки от закрилата на държавния служител, а после връща част от пачките под масата на същия държавен служител.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Колко може да направи г-н Симеонов? Колкото му

разрешат. Г-да коментиращи, мисля, че мнението Ви за това, което говори г-н Симеонов е неправилно. Какво може да направи Симеонов с неговите 2 % електорат в условията на тотално проруски парламент, на еднолично управление от страна на Борисов, който има и личен главен прокуор и частна партия ГЕРБ, която в съюз с българомразеца и руски шпионин Доган има абсолютно мнозинство в НС и практически без реална опозиция и всичко това във васална на Русия България и с наличие на много руско оръжие, така, че и най-излишният руски паметник можете да докоснете, при условие, че предварително уведомите руското посолство, че ще го почиствате. Русия като господар контролира всичко да бъде праведно, тоест проруско. Затова мрежата е пълна с коментиращи руснаци. Надникнете какви хора са в борда на туризма например и ще се убедите, че в болен с рак с масово осеменяване от метастази много не може да се направи. Овчаров твърди, че Лукойл България е в отлична финансова кондиция, но пак не плаща дънаци. Симеонов дори да посочва само имената на магнатите, пак не е малко, пак е смелост! Вместо да го засипваме с критика, по- добре е да го поощряваме. Симеонов сам не може да спре паричните отчисления към Русия и към магнатите, но поне се опитва да направи нещо. Посочете друг от сегашното НС и от отбора на Борисов, който прави нещо повече от Симеонов. Лично аз го поздравявам за мемориала ген. Иван Колев, и всички които са съдействали. Не се познавам със Симеонов, макар че някои упорито натрапват тази мисъл. А защо замлъкна за 53-те милиона на Домусчиеви, защото му сложиха лепенка на устата. Пожeлавам му да завърши усппешно
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

С

някои от разсъжденията на г-н Делчев като цяло бих се съгласил,защото са верни,но В.Симеонов като цяло е доста противоречива политическа фигура.Наистина дотук смело и категорично критикува всички извършени руски хибридки срещу Родината ни,но иначе като цяло няма как да не е обвързан с олигархичната същност на това управление.Осъзнавам,че сигурно не му е лесно,и действително трябва да бъде поощряван,когато заема такива пробългарски позиции,но има много неща,които ние,като обикновени хора няма как да знаем,а е много възможно просто това да му е и задачата в подобни ситуации,за да каже някой,видите ли,че тази управляваща в момента коалиция не е хептен проруска?!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Смелчага сте, Вие г- Симеонов!

Уважаеми коментиращи, аз не правя цялостна оценка за дейността на Симеонов. Съсипвал съм го от критика, когато не работи за българите. Но сега оценявам позицията му спрямо провокиращата и внушаваща историческа лъжа руска изложба. Нама как да не му кажа браво. Симеонов бе единственият ат 200-та депутати, от огромния правителствен отбор на русоугодника Борисов , ядинственият и от огромната Борисова администрация, някои казват около 400 хиляди, поправете ме, моля, ако греша, та никой от тези восоплатени не написа ред срущу провокативната изложба срещу България, но и срещу ЕС, защото сме членове на Съюза. Не е ли чудесно и смело заглавието НФБС: Да спрем поредната хибридна атака на Москва срещу Българската история. Някои питат: какво прави Симеонов в екипа на Борисов? Аз отговаряв: Ако не е там става ням лебед. Няма да може да напише тази статия. Ако я напише, но не е там, никой няма да я прочете. Сега отзвукът е голям, нядхвърля българските граници. Точно за това някои беснеят. Но има си закони, истината просто няма как да я подменят. Самият Пайсий с ъшо пише, че е бил атакуван относно дейността на братята и връзката им с българите от сърбите и от други, но той не се поддал на ничия атака. Уважаеми коментиращи, бъдете живи и здрави и справедливи!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.