21 рози получиха 21 самотноживеещи жени от Карлово и околните села тази седмица. Те бяха посетени от доброволци от карловския Младежки център.

Инициативата е част от кампанията "От нас зависи“, на гражданско обединение „РавниБГ“, включващо 30 организации. То е създадено с подкрепата на филантропската инициатива за демокрация и солидарност в Европа CIVITATES и администрирано от Български фонд за жените. Клуб Z е медиен партньор на обединението и кампанията.

Освен, че подпомогнаха тези жени с основни хранителни продукти, маски и дезинфектанти, младежите почерпиха и от житейския им опит, като научиха повече от тях по теми като равнопоставеност на половете, домашно насилие, женски права и социално включване.

Всяка от жените, които, посетиха има своята история - някой са вдовици от по над 15-20 години, други останали сами съвсем от скоро, трети самотни майки, гледащи своите деца или възрастни родители.

В разговорите младежите научиха за трудностите, с които се сблъскват жените като това да започнат работа, тъй като трябва да се грижат сами за всичко и всички вкъщи, трудности с придвижването и транспорта, засилени още повече от пандемията с COVID-19 с намаляване транспортните връзки до малките населени места и още много други...

От други научиха колко по-щастливи са, че живеят на село и имат градинка, за която да се грижат и така по-лесно им минават дните на самота.

Доброволците Яна Цветкова и Виктория Трифонова гостуваха и в къщата на най-розовата дама Ренета Стоянова, която твори чудни и неповторими пана с рози на автентичен стан. Те се пробваха на стана и обещаха да се върнат за по-дълго време, за да усвоят техниката. Стоянова, която живее сама вече почти 20 години, преподава на малки и големи с желанието да възроди и запази древните занаяти. Голяма експозиция от нейни пана се намира в Историческия музей в Карлово.

Младежите дадоха и лъч надежда на самотноживеещата вдовица Надежда Пунчева от с. Каравелово, чиято къща бе поразена от мълния и призоваха, че от всички нас зависи да помогнем кой с каквото може.

Споделените съвети за семейните ценности, любов, уважение и разбирателство вярваме, че ще са от полза на младежите при изграждането на бъдещите им семейства- семейства на равнопоставеност и взаимно уважение. 
В групи от по двама-трима, спазвайки всички мерки за безопасност, младежите имаха възможност да се запознаят и с живота на село, традиционните занаяти и фолклор, за които жените им разказваха с трепет. 

Повод за розите пък бе местното подзаглавие на нициативата -  "От нас зависи да сме РОЗИ (равни, обединени, загрижени и информирани)“

Предстои младежки дебат, на който всички ще се съберат заедно да обсъдят емоциите, преживяното и наученото от срещите и да планират следваща си инициатива, която се зароди от срещите, с която младежите да уплътнят свободното си време през ваканцията в помощ на жени в нужда.