Митрополит Гавриил потвърди, че Емил Кошлуков действа с умисъл против Горан Благоев. В специално изявление в сайта на Ловчанската епархия, в опит да се оправдае за предполагаемото търсено финансиране на ново религиозно предаване по БНТ, владиката всъщност даде контекст на събитията около „Вяра и общество”.

За проблемите на предаването неговият водещ Горан Благоев написа във Фейсбук, като съобщи, че без предупреждение и в противоречие с решенията на Управителния съвет на БНТ са свалени летните повторения, като под въпрос е и бъдещето на „Вяра и общество” в цялостната програмна схема на телевизията от септември.

Емил Кошлуков опроверга вероятността предаването да бъде окончателно свалено от екран, но намекна, че Горан Благоев има нарушения на трудовия договор и Етичния кодекс на БНТ. В отговор водещият даде интервю за „Площад Славейков”, в което разказа за сигналите, които е получавал, че се готви неговата смяна като автор на предаването. Сред тях той цитира и думи на високопоставен държавен служител за съвместен сондаж за финанси от страна на Емил Кошлуков и епископ Гавриил, без да се ангажира с тяхната истинност.

В отговор на това Ловчанският митрополит излезе с изявление, което ви представяме без редакторска намеса:

„По повод на следното твърдение на Горан Благоев в интервю за сайта „Площад Славейков“:

„Освен това високопоставен представител на държавна институция ми каза, че Емил Кошлуков и епископ Гавриил са направили опит да търсят средства чрез финансовото министерство за ново религиозно предаване в БНТ. Затова си позволих в поста си във Фейсбук да напиша, че не за пръв път имам такива сигнали. Знам, че е моята дума срещу неговата, но никога досега не съм лъгал“,
категорично заявявам, че никога и с никого не съм ходил при финансовия министър по въпрос за финансиране на ново религиозно предаване по БНТ. За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи „скандалното предаване“ на „Вяра и общество“ от 06.06.2020 под надслов „Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията“.

Горане, имай страх Божий, спри да лъжеш.”

Пред „Площад Славейков“ журналистът уточнява, че писмата с „възражения от зрители“ са пристигнали в личния имейл на Емил Кошлуков на 12 юни. Според твърденията на епископа, срещата му с генералния директор на БНТ е била ден по-рано и предаването е било наречено „скандално“ именно от Емил Кошлуков, а не от „възмутени зрители”.

Това потвърждава думите на Горан Благоев от интервюто в отговор на въпроса за писмата с възражения от зрители, цитирани от Кошлуков:

„Става дума за 4 писма, свързани с последното предаване от 6 юни. Парадоксът е, че и четирите са изпратени на 12 и 13 юни – с цяла седмица закъснение. Две от писмата са пристигнали на личния мейл на Кошлуков в БНТ. Когато генералният директор ми показа писмата и поиска писмено обяснение за „липсата на плурализъм” в предаването, аз му показах страницата във Фейсбук, където много повече зрители бяха изразили задоволство от предаването. В отговор чух, че генералният директор не се интересувал от тях.”

"Площад Славейков"