Европейската комисия прие Бяла книга, в която се разглеждат нарушаващите конкуренцията последици, причинени от чуждестранните субсидии в единния пазар.

Това съобщи Маргрете Вестагер – изпълнителен зам.-председател на ЕК, отговарящ за конкуренцията.

Комисията търси мненията и приноса на всички заинтересовани страни за вариантите, посочени в Бялата книга. Обществената консултация е отворена до 23 септември и трябва да помогне на ЕК да се подготви за съответни законодателни предложения в тази област.

„Икономиката на Европа е отворена и тясно свързана с останалата част от света. Ако искаме това да остане преимущество, трябва да бъдем бдителни. Ето защо се нуждаем от точните инструменти, за да гарантираме, както правим и по отношение на националните субсидии, че чуждестранните субсидии не нарушават нашия пазар“, коментира Вестагер.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон изтъкна, че еднаквите условия на конкуренция в рамките на единния пазар са в основата на тази инициатива и ще помогнат на дружествата в ЕС да развиват дейност и да се конкурират в световен мащаб.

„Като част от нашия правилник за единния пазар трябва да предотвратим това чуждестранни субсидии да изкривят процедурите за обществени поръчки и да гарантираме, че дружествата се ползват от справедлив достъп до обществени поръчки“, каза той.

Според еврокомисаря по търговията Фил Хоган откритостта на ЕС все по-често бива подлагана на изпитания чрез чуждестранни търговски практики, включително субсидии, нарушаващи еднаквите условия на конкуренция за дружествата в ЕС.

Пропуски в регулирането на субсидиите

Субсидиите от държавите членки винаги са били предмет на правилата на ЕС за държавната помощ, за да бъдат избегнати изкривявания. Субсидиите, предоставени от правителствата на държави извън Съюза на дружества в ЕС, изглежда, имат все по-голямо отрицателно въздействие върху конкуренцията на единния пазар. Те обаче са извън контрола на държавната помощ на ЕС. Налице е растящ брой случаи, в които чуждестранни субсидии, изглежда, са улеснили придобиването на дружества от ЕС или са деформирали инвестиционните решения, пазарните операции или политиките на ценообразуване на своите бенефициери, или пък са изкривили търгове за обществени поръчки в ущърб на несубсидираните дружества.

Освен това съществуващите правила за търговска защита се отнасят само за износа на стоки от трети страни- По този начин те не се отнасят до всички нарушения, причинени от чуждестранни субсидии, отпускани от държави извън ЕС. Когато чуждестранните субсидии са или под формата на финансови потоци, улесняващи придобиването на дружества от ЕС, или подкрепят пряко дейността на дружество в ЕС, или пък подпомагат участието в търгове за обществени поръчки, се оказва, че съществуват празноти в регулирането.

По тази причина Бялата книга предлага решения и съдържа призиви за нови инструменти за преодоляване на този регулаторен пропуск. В този контекст тя предлага няколко подхода. Първите три варианта (т.нар. модули) имат за цел да се намери решение на нарушаващите конкуренцията последици, причинени от чуждестранните субсидии в единния пазар като цяло, при придобиванията на дружества от ЕС и по време на процедурите на ЕС за възлагане на обществени поръчки. Тези модули могат да бъдат по-скоро взаимно допълващи се, а не алтернативни.

В Бялата книга е изложен и общ подход към чуждестранните субсидии в контекста на финансирането от ЕС.

Общ инструмент за улавяне на нарушаващите конкуренцията последици от чуждестранните субсидии (модул 1)

Модул 1 предлага въвеждането на общ инструмент за наблюдение на пазара, за да бъдат обхванати всички възможни пазарни ситуации, при които чуждестранни субсидии могат да причинят нарушения на единния пазар.

Надзорният орган, който ще бъде национален орган или Комисията, би могъл да предприеме действия във връзка с всяко указание или информация, че дадено дружество в ЕС се ползва от чуждестранна субсидия. Ако бъде установено наличие на чуждестранна субсидия, органът ще наложи мерки за отстраняване на възможното изкривяващо въздействие като например компенсационни плащания и структурни или поведенчески мерки. Той би могъл обаче да сметне, че субсидираната дейност или инвестиция има положително въздействие, което надхвърля по значение нарушаването, и да не продължи разследването.

Чуждестранни субсидии, улесняващи придобиването на дружества от ЕС (модул 2)

Той може да допълва модул 1 и е предназначен специално за справяне с нарушенията, причинени от чуждестранни субсидии, улесняващи придобиването на дружества от ЕС. Този модул трябва да гарантира, че чуждестранните субсидии не предоставят на своите получатели несправедливи ползи, когато придобиват дялове в дружества от ЕС - било пряко чрез обвързване на субсидия с дадено придобиване или косвено чрез фактическо увеличаване на финансовата мощ на приобретателя.

В рамките на модул 2 дружествата, ползващи се от финансова подкрепа от страна на правителство на държава извън ЕС, ще трябва да уведомяват компетентния надзорен орган за своите придобивания на дружества от ЕС, които надхвърлят определен праг. Бялата книга предлага Комисията да бъде компетентният надзорен орган. Сделките не могат да бъдат приключени, докато разглеждането от страна на ЕК все още е в ход. Ако надзорният орган установи, че придобиването е улеснено от чуждестранната субсидия и нарушава единния пазар, той може да приеме ангажименти от уведомяващата страна, които ефективно да отстранят нарушението или в краен случай да забрани придобиването.

Чуждестранни субсидии в рамките на процедурите на ЕС за възлагане на обществени поръчки (модул 3)

Чуждестранните субсидии могат да позволят на участници в търга да придобият нелоялно предимство, като например представят оферти под пазарната цена, и дори под производствената стойност. Така те ще бъдат в състояние да сключат договори за обществени поръчки, които в противен случай не биха получили. В рамките на модул 3 Бялата книга предлага механизъм, при който участниците в търга трябва да уведомят възлагащия орган за финансовите средства, получени от трети държави. След това компетентните възлагащи и надзорни органи ще преценят дали е налице чуждестранна субсидия и дали тя е направила процедурата за възлагане на обществена поръчка неравноправна. В този случай участникът в търга ще бъде изключен от процедурата за възлагане на обществена поръчка.

Чуждестранни субсидии в контекста на финансиране от ЕС

Бялата книга посочва и начини за решаването на въпроса с чуждестранните субсидии в случай на заявления за финансова подкрепа от ЕС. Всички икономически оператори трябва да се състезават на равни начала за финансиране от ЕС. Чуждестранните субсидии обаче могат да изкривят този процес, като предоставят на бенефициерите на такива субсидии по-добра позиция за кандидатстване. Бялата книга предлага варианти за предотвратяване на това несправедливо предимство.

Наред с другото, в случай на финансиране, което се разпределя чрез публични търгове или като безвъзмездни средства, ще се прилага процедура, сходна на предвидената за процедурите на ЕС за възлагане на обществени поръчки. Освен това книгата изтъква колко е важно да бъде гарантирано, че международните финансови институции, които изпълняват проекти, подпомагани от бюджета на ЕС, като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) или Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)1 следват идентичен подход към чуждестранните субсидии.