Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Арт инсталацията "Българските букви" осъмна днес в Берлин като поздрав към Германия за европейското председателство, което тя поема на 1 юли. След като миналото лято проектът гостува в Париж, сега неговата нова спирка е германската столица. Арт инсталацията представя 14-те български букви, които нямат графичен еквивалент в гръцката и латинската азбука - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.

Те са изработени във вид на пейки и за първи път бяха поставени в центъра на София през лятото на 2018 г. под името "Скритите букви", като тяхната цел бе да се създадат нови и интересни места за четене в столицата.

През лятото на 2019 г. проектът бе реализиран и край река Сена в Париж, а в края на 2019 "Българските букви" излязоха извън пределите на Европа, като инсталацията бе представена и в Рабат, Мароко.

Сега пейките са поставени в парка "Джеймс Симон" - едно от най-оживените места край река Шпрее, намиращ се в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите. Към всяка пейка са приложени стиховете на 28 български поети, преведени на английски, немски и френски език.

Проектът е реализиран от Тодора Радева от фондация "Прочети София" с подкрепата на Българския културен институт в Берлин. Инсталацията бе подкрепена и от д-р Клаус Ледерер, сенатор по културните и европейските въпроси на провинция Берлин, както и от държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ Мишел Мюнтеферинг.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Това е една прекрасна

Това е една прекрасна инициатива, но трябва да се превърне в постоянно дело. Само така България може да се противопостави на руската агресия да окраде историята ни и да си присвои азбуката която НИЕ сме създали.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

харчим

пари, а публиката сигурно ги мисли за руски. Или още по-лошо, че българите са ги взели от Русия. Даже и да има табели с обяснение, хората повече гледат отколкото да четат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.