Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До дни Перник няма да бъде под воден режим, обявиха от местното ВиК дружество. Обемът на язовир „Студена” достигна 19,300 млн. куб. метра при капацитет от над 25 млн. кубика, а от тази вечер започва и тестване на системата за преминаване към безрежимно водоподаване, съобщи пред БНР управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов. Областта е на режим от ноември миналата година, когато стана известно, че язовирът е пресушен. Заради това бяха повдигнати и обвинения от прокуратурата на бившия вече екоминистър Нено Димов. 

Днес е спряно водоподаването от новоизградения заради кризата с резервен водопровод през Мало Бучино и водата, която се подава към Перник и околните населени места, е изцяло от язовир „Студена”.

През нощта водата няма да бъде спирана, започват тестове за преминаване на съоръженията към безрежимно водоподаване, каза Иванов.

Проверката се налага заради дългия период, в който градът беше на режим, и заради монтираните нови съоръжения както на водопроводната мрежа, така и на пречиствателната станция.

С тестването се цели да се установи какъв ще бъде разходът на вода при непрекъснато водоподаване само от язовира. През последните седмици бе извършван ремонт на пречиствателната станция, работеше се през нощта и хората дори не разбраха това, каза управителят на водното дружество.

Борислав Иванов каза, че ремонтните дейности на пречиствателната станция ще продължат, заради което ще се наложи водата пак да бъде спирана в определени дни, като населението ще бъде уведомявано за това.

Близо 8 месеца над 100 хиляди жители на област Перник бедстват заради кризисното намаляване на яз. "Студена". За да успеят да възобновят продаването на вода, властите (с решение на правителството) наляха 26,5 милиона лева в изграждане на авариен водопровод, който да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър" край София. Целта бе питейната вода да е оттам, за да се даде възможност на "Студена" да се напълни. Оказа се обаче, че аварийното съоръжение не върши работа. На няколко пъти при пускане на вода по тръбопроводите се появяваха и аварии заради остарялата ВиК мрежа и слабото свързване на тръбите, които се пукаха от силната водна струя. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.