Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няколко блока в кв. "Калкас" в Перник бяха евакуирани заради наводнение. Това съобщи бТВ. Причина за наводнението е скъсана дига на шламохранилище - специална хидравлична структура за съхранение на течни отпадъци от химическата и нефтопреработвателната индустрия. В това хранилище се съхранява водата, за да се утаи и пречисти, преди да се пусне отново в природата.

Има наводнени дворове на къщи. Кварталът е отцепен от полицията. Затворени са ключови булеварди в града заради опасност от заливане. 

Хранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Тежка техника от местната "Топлофикация" работи в сектора на аварията.

Над 50 г. в депото се съхраняват милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Малко по-късно от АПИ съобщиха, че временно се ограничава движението от 78-и км до 86-и км по път I-6 София - Перник в участъка от пътен възел "Марина бара" до пътен възел "Църква". Причината е опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от Пътна полиция.

Малко по-късно от областаната администрация съобщиха, че скъсаната дига вече е укрепена и запушена. На мястото дойдоха министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов, областният управител инж. Емил Костадинов, както и депутати от региона.

Според областния управител няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Той уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището, за да няма отпадъци, а топлофикационното дружество ще премине на извънреден режим. 

"Към момента е уведомен и главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия и предстои да бъде напълно изяснена ситуацията. Органите на реда ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Проблемът на шламохранилището е, че е стигнало до капацитет над 100 процента. Което означава, че ако продължи работа по този начин и има валежи, това може да създаде нова опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода, за да не се стига до такива инциденти", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Следствието е тук, органите на реда са тук. Те ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол, най-малко да се наблюдава това състояние, защото това не е от днес или от вчера. Вероятно е имало някакво отичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение", коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

На място бяха и експерти от РИОСВ, които ще направят анализ за състоянието на водата, защото към момента водата слиза към река "Струма".

Коментари

Ще правите сечено на Ковачки?

Хм, отмъстителен е!

Колко години Перник е бил крепост на БКП/БСП/ГЕРБ?

Нека, когато тръгнат да гласуват, перничани продължат да избират комунетата от БСП и ГЕРБ. Нека продължат да се надяват на грижите на тези уж загрижени за трудовите хора партии. Явно малко са им до сега както сушата (липсата на вода), така и кишата от шламохранилището.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.