Няколко блока в кв. "Калкас" в Перник бяха евакуирани заради наводнение. Това съобщи бТВ. Причина за наводнението е скъсана дига на шламохранилище - специална хидравлична структура за съхранение на течни отпадъци от химическата и нефтопреработвателната индустрия. В това хранилище се съхранява водата, за да се утаи и пречисти, преди да се пусне отново в природата.

Има наводнени дворове на къщи. Кварталът е отцепен от полицията. Затворени са ключови булеварди в града заради опасност от заливане. 

Хранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Тежка техника от местната "Топлофикация" работи в сектора на аварията.

Над 50 г. в депото се съхраняват милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Малко по-късно от АПИ съобщиха, че временно се ограничава движението от 78-и км до 86-и км по път I-6 София - Перник в участъка от пътен възел "Марина бара" до пътен възел "Църква". Причината е опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от Пътна полиция.

Малко по-късно от областаната администрация съобщиха, че скъсаната дига вече е укрепена и запушена. На мястото дойдоха министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов, областният управител инж. Емил Костадинов, както и депутати от региона.

Според областния управител няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Той уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището, за да няма отпадъци, а топлофикационното дружество ще премине на извънреден режим. 

"Към момента е уведомен и главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия и предстои да бъде напълно изяснена ситуацията. Органите на реда ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Проблемът на шламохранилището е, че е стигнало до капацитет над 100 процента. Което означава, че ако продължи работа по този начин и има валежи, това може да създаде нова опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода, за да не се стига до такива инциденти", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Следствието е тук, органите на реда са тук. Те ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол, най-малко да се наблюдава това състояние, защото това не е от днес или от вчера. Вероятно е имало някакво отичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение", коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

На място бяха и експерти от РИОСВ, които ще направят анализ за състоянието на водата, защото към момента водата слиза към река "Струма".