Директорът на финансираното от САЩ радио "Гласът на Америка" Аманда Бенет подаде оставка заедно със заместничката си Санди Сугавара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Подадените оставки последваха неотдавнашния сблъсък на медията с администрацията на Доналд Тръмп, породил опасения за независимостта на "Гласът на Америка". Бенет и Сугавара обявиха, че напускат организацията в момент, в който съюзник на президента, консервативният филмов режисьор Майкъл Пек, пое ръководството на агенцията, която контролира "Гласът на Америка".

Бенет заявява в писмо до персонала на медията, че Пек ще може сам да избира ръководството на една организация, създадена да насърчава демокрацията и американските ценности зад граница.

Тръмп и неговите поддръжници остро разкритикуваха информациите на медията за коронавируса, които влязоха в противоречие с твърденията на администрацията за китайския отговор на епидемията. Белият дом дори разкритикува "Гласът на Америка" в специално изявление и разпореди на центровете за контрол и превенция на заболяванията да не сътрудничат с журналистите на медията - една необичайна атака срещу една уважавана организация, известна от доста време с това, че остава независима въпреки връзките си с правителството.

В прощалното си писмо до персонала Бенет го похвали за неговата бърза реакция на коронавирусната криза и изрази надежда, че новият изпълнителен директор на американската Агенция за глобални медии няма да се меси в мисията на "Гласът на Америка".

Майкъл Пек, новият шеф на агенцията, положи клетва пред Конгреса. Демократи обаче възразиха срещу номинацията му, тъй като Пек, който едно време беше съратник на бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Стив Банън, отказа да отговори на въпроси, свързани с миналите му бизнес дела. Това обаче не спря утвърждаването му на поста от Сената.