Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия призова днес България да започне да приема мигранти с право на международна закрила от Италия съгласно решенията на държавите-членки отпреди почти две години за преместване (релокация) на общо 160 000 такива мигранти от Гърция и Италия.

България, която има квота за прием на общо 1 302 души от двете цитирани държави, досега е приела 29 души от Гърция и нито един от Италия. Властите изтъкват, че са готови да приемат повече, но няма желаещи да дойдат у нас.

"Призовавам ... Словакия и България да спрат да приемат строги и произволни предпочитания за премествания от Италия", каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Той поименно порица Унгария, Полша и Австрия, за това че досега не са приели нито един мигрант по двете двегодишни схеми за релокация, които Съветът на министрите на ЕС утвърди с квалифицирано мнозинство през юли и септември 2015 година. 

Досега по тях са преместени 18 400 от общо 160 000 души, каза Аврамопулос и припомни, че за неизпълнение на решение на Съвета, което е правно задължително, европейското законодателство предвижда санкции. 

"Тези държави-членки, които не са преместили никого досега, трябва да започнат да го правят веднага", подчерта той. "Ако те не предприемат никакви действия до следващия доклад през юни, Комисията няма да се поколебае да използва правомощията си и да започне процедури за нарушение".

Унгария и Словакия оспорват законността на схемите в Съда на ЕС в Люксембург, който още не се е произнесъл. Комисията докладва ежемесечно за изпълнението им.

Днес тя отчете, че за разлика от схемите за преместване, ЕС вече е изпълнил две трети от план за презаселване на негова територия на бежанци от лагери в трети страни като например Турция, Ливан и Йордания. От 22 504 презаселвания 16 163 вече са факт в 21 държави от ЕС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.