Започва го като шега, като опит за осмиване на политическата класа в местните избори миналата година в неговия роден град в Централна Сърбия. 25-годишният студент по комуникации Лука Максимович се облича в бял костюм, слага огромен златен часовник и пръстен и се разхожда с файтон по улиците на Младеновац (неголям град, близо до столицата Белград ), като обещава работа и пари в брой за всеки, който гласува за него. Той приема образа на най-лошия вид политик - слага си и име Любиша "Бели" Прелетатевич. "Бели" е бял на сръбски, докато фамилията Прелетатевич означава "някой, който сменя политическите партии в името личната изгода".

Кампанията е и в Youtube и Facebook, а партията взема 20 на сто от вота на местния вот.

"Ние само се шегувахме", обяснява сега Максимович пред Ройтерс. Но на политическата класа в Сърбия никак не ѝ е до смях, пише агенцията.

Президентските избори в Сърбия са на 2 април, а изследване на общественото мнение показва, че Максимович е на второ място в предпочитанията на сърбите като пред него е само големият фаворит - сегашният премиер Александър Вучич.  Политическият естаблишмънт не приема особено добре факта, че само седмица, след като Максимович реши да участва в изборите - има такъв внушителен резултат. Това е и тревожен сигнал към управляващата Прогресивна партия за дълбочината на разочарованието в този най-беден край на Европа.

Претендентът с белия костюм, който няма политическа програма освен осмиване на статуквото Максимович е балканската инкарнация на движението срещу системните партии, което е завладяло Запада, пише "Ройтерс".

„На всички избори има хора, които смятат, че няма смисъл да гласуват. За този тип избиратели някой, който си прави майтап с възможностите, които се предоставят на средния гласоподавател, се превръща самият той в идеален вариант“, смята политическият анализатор Воислав Занетич. Според него всяка страна, която изпитва трудностите от икономическата криза, глобализацията и прехода, е благоприятна почва за подобен типаж.

Въпреки че Максимович е завладял сърбите, които са ядосани от тежката корупция и високите цени, премиерът Вучич изглежда сигурен, че ще спечели изборите с голяма преднина, като даже няма да му се наложи да се явява на балотаж. Неговата Прогресивна партия няма почти никаква конкуренция за властта в голяма степен на личната популярност на Вучич, който има имиджа на човек, който действа с твърда ръка в неспокоен регион.

Според социологическите изследвания от преди няколко дни, извършени от Ipsos Strategic Marketing и публикувани от сръбския „Блиц“, Вучич взема 53 на сто от вота, а Максимович е втори с 11 на сто.

В кафенето на бащата на Максимович, което играе ролята и на предизборен щаб, местните се редят за снимки с кандидата. Видео клиповете от предизборната кампания на Максимович са хит в социалните мрежи. Може да се види как Прелетатевич язди кон, прави лицеви опори в стил Роки и т. н.

Но Максимович настоява, че не става дума само за смешни неща. 10 от 12-те общински съветници от неговата партия са сериозни хора, казва той, изключва себе си и съдружника си. „В Младеновац ние сме най-голямата опозиция“, твърди младежът и посочва успехите на партията си – опитите да се подобри прозрачността в харченето на обществени пари, както и обявяването на водопровода на града за негоден да се консумира от него вода.

Според него политиците в Сърбия са „мръсни, корумпирани“ и е време „поне да се опитам да направя нещо, за да променя това“.

Занетич обаче уточнява, че предстои да се види дали не става дума за едновневно явление и дали Максимович ще може да задържи момента.

„Никой не знае колко отчаяни и ядосани са хората, колко готови да се опълчат са на това, което в момента им се предлага“, казва анализаторът.

Максимович, който има амбиции да стане тв водещ обяснява, че в момента се надява най-вече да си вземе изпитите навреме.

„Ще ставам президент и няма да съм завършил университета“, тревожи се той.