Александър Вучич почти със сигурност е новият стар премиер на Сърбия.

Оглавяваната от него Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели убедително парламентарните избори на 24 април. Той получи нов мандат от сънародниците си да продължи преговорите с ЕС. И наблюдателите бяха категорични, че Сърбия избра Европа пред Русия. Макар че Вучич твърди, че иска да запази добрите връзки между Белград и Москва.

СЪРБИЯ ИЗБРА ЕВРОПА

Твърдолинеен националист в миналото, днес Вучич е символ на проевропейските настроения в Сърбия. Със своите 199 сантиметра ръст той отстъпва световното първенство само на албанския си колега Еди Рама.

Той разговаря с лидерите на ЕС с такава лекота, с каквато навремето като журналист е интервюирал Радован Караджич и е играл шах с Ратко Младич, когото е смятал за свой идол.

В живота на Вучич има много любопитни случки. Едва 20-годишен той е участвал в знаменития бой на трибуните на стадиона в Загреб на мача между местния "Динамо" и любимия му белградски "Цървена звезда".

След като завършва право в Белград, той заминава за Великобритания, където известно време работи като търговец.

Но през 1993 г. решава, че призванието му е политиката. Тогава, едва 23-годишен, той е избран за депутат от Сръбската радикална партия (СРП), чийто тогавашен и днешен лидер Воислав Щешел наскоро бе оправдан от юготрибунала в Хага. Две години по-късно Вучич става генерален секретар на партията.

През 1998 г. става министър на информацията в правителството на сръбския премиер Мирко Мариянович. В това си качество въвежда глоби за журналисти, критикуващи президента Слободан Милошевич, и забранява дейността на няколко чужди телевизии.

 

Признание на старите грехове

 

"Не се срамувам да призная политическите си грешки", ще каже през 2014 г. Вучич в интервю за миналото си.

През 2008 г. Александър Вучич напуска Радикалната партия заради редица разногласия с Шешел. Заедно с него си тръгват и много реформаторски настроени членове на СРП. Те създават Прогресивната партия, чийто лидер става Томислав Николич - днес президент на Сърбия.

Вучич става зам.-председател на партията. И тогава започва за изживява изненадващи промени.

"В Сребреница бе извършено ужасно престъпление. Изпитвам срам от сърбите, които го направиха", казва той в интервю през 2012 г.

А през 2012 г. заявява следното пред АФП:

"Не крия, че съм се променил... гордея се с това. Не бях прав, смятах, че правя най-доброто за страната ми, но видях резултатите и ние се провалихме. Трябва да го признаем."

През същата година, след като Николич е избран за държавен глава, Вучич оглавява партията. В продължение на година заема постовете министър на отбраната и първи вицепремиер. Като зам.-шеф на правителството посещава през 2013 г. Северно Косово и призовава местните сърби "да забравят миналото и да мислят за бъдещето". Така той се опитва да ги убеди да приемат споразумението от Брюксел за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Вучич е ненавиждан от националистите. Освен че не могат да му простят обръщането на 180 градуса, те постоянно му припомнят, че баба му и дядо му по майчина линия – сърби от Босна, са убити от хърватските усташи по време на Втората световна война.

На върха

 

През 2014 г. Вучич печели парламентарните избори с абсолютно мнозинство и е избран за премиер. той обаче прави коалиция със социалистите. Това е партията на Слободан Милошевич, която обаче през годините също е станала проевропейска.

Още като първи вицепремиер Вучич обяви мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Те му спечелиха доверие от 71 на сто. Той се зарече също да разследва спорни договори за приватизация и връзките между местните олигарси и бивши министри. Въпреки всички обещания обаче бяха извършени само малко на брой арести.

Явно повечето сърби са наясно, че въпреки кризата в Европа бъдещето на страната им е именно там. Прекаленото обвързване с Русия едва ли ще оправи положението в страната, както тръбят националистите.