"По -скоро съм "за", отговори служебният премиер Огнян Герджиков на въпроса на Нова тв дали е трябва правителството му да номинира еврокомисар.

Но заяви преди това, че служебният кабинет не трябва да бърза с номинацията.

Тази вечер той ще обсъжда въпроса с президента Румен Радев. Двамата са се уговорили да се срещат всеки понеделник.

"На много хора им се иска, има подходящи хора, но аз не знам още кой е най-подходящ за България", изтъкна Герджиков.

И допълни, че от няколко месеца България няма еврокомисар, но Европа това не я притеснява.

Той поддържа много добри и делови отношения с Румен Радев.

"Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина, търсим златното сечение", отговори служебният премиер на въпрос защо  при ревизията не се проверяват сделки, на кабинета, свързани с фирми на Делян Пеевски

И продължи:

"Как успях да ги скрия. Да не съм разследващ орган, че да ги скрия. Винаги ще има недоволни, винаги ще има критика. Няма верен ход. Каквото и да направя, все ще има недоволни", продължи той.

"Затова не исках да вземам този пост", почти се обиди Герджиков.

Във военното министерство има 9 много силно съмнителни поръчки, каза още служебният премиер за завършилата ревизия по министерства.

Той отрече да има щадене на министерствата на ГЕРБ. "Изобщо не съм се замислял кой какъв, нямам идея кое министерство е било на ГЕРБ, кое на Реформаторския блок.

Днес излиза целият доклад и ще се види с подробности какви са нарушенията", каза още Герджиков.

Съвсем естествено, не бе подмината и трагедията в тунел "Ечемишка", за която бе обвинено правителството на Бойко Борисов.

"Голямата гордост на ГЕРБ е инфраструктурата, и с основание. Но поддържането на пътища е силно укоримо. Това, че тунели убиват хора, а от мостове падат блокове, означава, че не са пипани."

Така служебният премиер обясни изказването си, че за пет дни в тунела убиец е свършена работа повече, отколкото за пет години.

Герджиков изрази благодарност към работниците, участвали в ремонта на тунела, и изтъкна, че след този случай го подигравали, че върнал званието "герой на социалистическия труд".

"Съжалявам, че Борисов се чувства обиден. Той е честолюбив. Но там, където нещата не са добре, ще ти кажа", коментира министър-председателят. Ядът му към неговия предшественик бе видим.

За смяната областните управители Герджиков призна, че може да не е бил коректен:

"Вероятно имаше по-елегантен начин за смяна на областните управители, Нормално е те да си отиват с управлението. Не постъпиха оставки и трябваше да ги сменим. Възможно е начинът да не е бил най-коректният. Постъпиха сигнали за един или друг от службите, но не за всички."

Герджиков обаче не отговори дали те ще бъдат предадени на прокуратурата.

"Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Много неща могат да се направят. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе- долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно обаче ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, заяви Герджиков. 

Попитан дали вече има опити за партиен натиск към него, премиерът обясни, че само един лидер на малка партия е поискал среща, но той е отказал. Герджиков твърди, че не е имало такива опити от страна на големите политически сили.

Той бе помолен да коментира и въпроса за машинното гласуване на предстоящите избори. 

"При липса на машини е възможно да има опити за оспорване на изборите. Ако Конституционният съд каже, че вотът е опорочен, всичко почва отново. Шансовете да бъдат атакувани изборите заради машините обаче са малки. Според мен няма основания за касиране, ако няма машини навсякъде", смята той.

Водещият припомни, че от БСП поискали служебният премиер да преразгледа дълга ни от 16 милиарда лева.

„Аз партийни поръчения няма да приемам. Утре Марешки ще поиска ревизия за картелни споразумения на пазара на горивата. Друг ще поиска друго. Ние не сме орган на ревизиите и няма да се превърнем в такъв”, каза Герджиков.

Накрая Герджиков бе помолен да напише няколко думички в рима за премиерстването си. Той отговори, че ще го направи след края на мандата си, тъй като човек трябва да бъде в настроение за такова нещо.