Бурни дебати текат в парламентарната правна комисия днес, след като освен "спасителните" предложения на ГЕРБ, РБ и ПФ за ремонт на Изборния кодекс  заради квадратчето "Не подкрепям никого" и гласуването зад граница, влязоха и други предложения. Едно от тях е на независимия депутат Велизар Енчев, който предложи вариант - да се забрани провеждането на избори в страни, в които има обявено извънредно или военно положение. Целта е да се блокира гласуването в Турция.

"По ирония на съдбата точно днес в Турция влезе едно тримесечно удължаване на извънредното положение", изтъкна Енчев и добави: "Ако вие не приемете това предложение, трябва да приемете факта, че ние ще провеждаме избори в Турция под дулата на оръдия."

Петър Славов от Реформаторския блок избухна:

"Г-н Енчев осъзнава ли, че така ще ограничим и съгражданите ни във Франция, където също има обявено извънредно положение заради терористичните актове?"

Енчев отвърна спокойно:

"Да, българите във Франция също ще бъдат ограничени."

По-късно в дискусията се изказа и правното острие на БСП Чавдар Георгиев:

"Няма да има гласуване във Франция? И какво от това?"

В крайна сметка депутатите от БСП бяха единствените, които гласуваха "за" предложението на Енчев.

Дебатите продължават, скачат от тема на тема и се разменят обвинения. Обсъждат се различни варианти за квадратчето - дали да го има, да го няма, и за кои избори да важи. Четири законопроекта искат и премахване на задължителното гласуване, което ДПС определя като противоконституционно. Налице е и любимата тема на Движението - агитацията на майчин език.

По отношение на секциите в чужбина има много разнопосочни искания - Радан Кънев и ДПС предлагат пълно падане на ограниченията, АБВ искат ограничението за броя секции да се вдигне до 55, ПФ, РБ и ГЕРБ имат своя консенсусен вариант - ограничението от 35 секции да остане само за страните извън ЕС. Последната идея бе коментирана от независимия Георги Кадиев саркастично:

"Тази година положението във Великобритания ще го променим, а догодина, защото излизат от ЕС, пак ще променяме ИК, щото сме много умни."

В крайна сметка бяха приети само три законопроекта - на ГЕРБ, РБ и общ на трите управляващи партии. В тях е първо идеята секциите в чужбина да бъдат 35 само извън ЕС, както и два варианта за вота "не подкрепям никого" - той да се зачита само в президентските и кметски избори, или да влиза в методологията на броене  на всички видове гласуване, което заплашва да бутне 4%-овата бариера за парламентарния вот нагоре и да допусне само 3 или 4 партии да влязат в Народното събрание.