Общо дванадесет проекта за промени в Изборния кодекс ще разглежда утре парламентарната правна комисия. Те са част от последната поредица поправки, които бяха предизвикани от споровете около ограничените секции в чужбина и проблемното квадратче "Не подкрепям никого".

След утрешното заседание по всяка вероятност предложенията ще се гледат по ускорена процедура в петък - едновременно ще се гласуват на първо и второ четене в зала, поради нуждата от бързото им влизане в сила. Това означава, че промени по изборните закони ще се правят по-малко от 3 седмици преди изборите, които са на 6 ноември.

Макар да изглеждат много, в действителност предложенията в тях се дублират многократно.

Премахване на задължителното гласуване искат от ДПС, независимите депутати Велизар Енчев, Георги Кадиев и Лютви Местан. По същата логика те настояват и за отмяна на квадратчето "Не подкрепям никого". Това предлага и БСП, която посочва, че при пропорционален вот то ще доведе до "занижаване на избирателните бариери", въпреки че ефектът ще е точно обратният.

За пореден път ДПС и Лютви Местан искат позволяването на агитация на майчин език по време на кампания. 

От управляващата коалиция са внесли няколко взаимноизключващи се законопроекта. Комисията ще трябва да обсъди предложението на ГЕРБ "Не подкрепям никого" да се брои за всички видове избори - каквото те искаха в събота, и което щеше да доведе до вдигане на 4-процентовата бариера за парламентарния вот. Управляващите обаче постигнаха консенсус по въпроса вчера и в друг законопроект внесоха заедно с представители на реформаторите и патриотите нова идея - квадратчето да важи само за президентския и кметския вот, където влиянието му е незначително. Същото искат в отделен законопроект, внесен още на 13 октомври представители на Гражданския съвет на Блока - Гроздан Караджов, Петър Славов и Иван Иванов.

За секциите в чужбина също има няколко варианта. След съгласието вчера управляващите от ГЕРБ, РБ и ПФ искат ограничението от 35 секции да важи само за страни извън Европейския съюз. Има идентично предложение само на реформаторите. АБВ пък настояват всички секции в чужбина да са до 55. ДПС и Местан предлагат пълно отпадане на ограниченията, а Велизар Енчев атакува казуса с друга идея (вече отхвърлена веднъж) - да не се провежда гласуване в страни, в които има обявено извънредно положение (бел. ред. - което е факт в Турция след опита за преврат тази година).

Сред предложенията има и няколко "оригинални". ДПС искат да се премахне изискването едно лице да не участва в повече от едно качеството в изборния процес - кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, член на избирателна комисия, анкетьор и др. Георги Кадиев предлага нова алинея към чл. 8 за образуване на секции – при различни видове избори секционните комисии да се помещават заедно и избирателят да получава едновременно всички бюлетини. В момента с решение на ЦИК избирателят трябва да поиска бюлетината за референдума, тя няма да му бъде подадена от комисията заедно с тази за президентския вот.

ГЕРБ пък допълват идеята с предложението с решение на ЦИК да може да има повече от една урна в избирателна секция. Тезата е, че това ще помогне в особено натоварените СИК. Проблемът е, че дори при две урни, не се предвижда увеличаване на персонала, което означава, че реално ускоряване на процедурата на гласуване няма да има.

С последните предложения Изборният кодекс ще бъде подложен общо на 32 опита за поправки тази година.