Секциите в чужбина ще са ограничени до 35 само извън Европейския съюз. Това прие днес на първо четене правната комисия в парламента.

За квадратчето "Не подкрепям никого" остават все още два варианта - да важи само за президентските и кметски избори, или и за парламентарните. Причината е, че ГЕРБ гласуваха и своето предложение от преди дни, което заплашваше да вдигне 4-процентовата бариера за парламентарния вот.

Добра новина дойде от представителите на ЦИК в комисията - те заявиха, че има възможност да се отворят още секции в държавите, където има извънредна нужда, като Испания и Великобритания. Но поясниха, че е нужно партиите да осигурят хора за допълнителните секции, а Външно министерство да положи максимални усилия за организацията.

Солидно медийно внимание, множество експерти, депутати и гости присъстваха на заседанието на комисията. То се предаваше и на живо на сайта на Народното събрание, като по тази причина бе в просторната зала "Запад" в парламента, вместо обичайната по-малка зала 238 в бившия Партиен дом. Това, обясни председателят на комисията Данаил Кирилов, е по искане на българи в чужбина.

Трите законопроекта, които минаха, бяха на ГЕРБ, на Реформаторския блок и консенсусния законопроект на трите управляващи партии - ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

По-голямата част от дебатите обаче бяха по други въпроси - допълнителните предложения, внесени от депутатите от ДПС, БСП и независимите Георги Кадиев, Велизар Енчев и Лютви Местан. Те бяха предимно стари идеи - да се позволи агитацията на майчин език, да се премахне задължителното гласуване и квадратчето, както и идеята на Енчев да се забрани провеждане на вот в държави с обявено извънредно или военно положение, което щеше да спре сънародниците ни в Турция и Франция да участват във вота.

Всички до едно бяха отхвърлени.

Очаква се трите останали законопроекта да влязат в зала още утре или в петък, а председателят на комисията Данаил Кирилов обеща извънредна комисия другия вторник, така че до петък, 28 октомври, да бъдат приети промените окончателно.

Все още остава под въпрос защо ГЕРБ оставиха предложението си "не подкрепям никого" да важи за всички избори, въпреки че то противоречи на приетия под ръководството на премиера Борисов консенсус от този понеделник между трите управляващи партии. Обяснението на Данаил Кирилов е, че това се налага, тъй като в същия законопроект е и друга тяхна идея - да се създаде възможност ЦИК да слагат допълнителна урна в определени секции, в които има опасност за опашки и по-голямо натоварване. 

Това обаче не обяснява защо ГЕРБ просто не включиха тази своя идея в консенсусния законопроект и не изтеглиха стария, който заплашва на следващия парламентарен вот да влязат само 3 или 4 партии. Странен бе и вотът на тази точка, който първоначално отпадна - 8 депутати гласуваха "за", 8 - "против". Настана известна суматоха и объркване, нервно шептене, докато Анна Александрова се досети, че Алтимир Адамов (който си тръгна два часа по-рано) всъщност е имал намерение да гласува "за" този законопроект. Подобни гласувания "в отсъствие" са нещо обичайно в комисия, и с негова помощ предложението мина.