Днешното решение на българското правителство за смяна на кандидатурата ни за генерален секретар на #ООН е абсурдно по същество, срамно като интригантска среда и много рисково за България. Трябва да е ясно, че политическата отговорност за последиците се поема изцяло от управляващите.

Това написа във фейсбук лидерът на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Стганишев по повод решението на правителството да номинира еврокомисарката ни Кристалина Георгиева за поста. Според висшия социалист "никой не си сменя кандидата преди старта на по-решаващите кръгове от гласуване в ООН, които тепърва предстоят".

Впрочем, това е логичен резултат от куцата подкрепа, която г-жа Бокова имаше досега от правителството, преминаваща в дейността на негови представители в открит саботаж. Станахме свидетели на постоянно и целенасочено подкопаване на авторитета и кампанията на Ирина Бокова не от конкурентите, а от нашето правителство и заинтересовани кръгове. Опитите да се забъркат европейски институции, държави и политически семейства в забъркания у нас заговор цели бягане от отговорността за това действие, смята още Станишев.

И добавя: 

За съжаление, властта в България се показа като тежко зависима от външни и непублични вътрешни фактори. Жалко за България, че пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори! И всеки трябва да си понесе отговорността.

По-рано през деня лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов да дойдат в парламента във връзка с оттеглянето на Ирина Бокова и номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Решението за това бе оповестено по-рано днес.

"Да представят аргументите и мотивите си. За нас това е резил за България. За пореден път министър-председателят Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Изглежда като поддаване на чуждо влияние. Минира се възможността българин да стане генерален секретар на ООН", заяви Нинова.

Тя каза, че би посъветвала Бокова да не се оттегля.

Бившият външен министър Кристиян Вигенин, по времето на чиито мандат бе издигната Бокова заяви, че процедурата не позволява оттегляне. Според него истинските шансове на Бокова ще станат ясни при първото гласуване, което е следващия месец.

"Прецедент е една държава да кандидатира двама за този пост. Отговорността за образа, който беше създаден на България, е изцяло на премиера Бойко Борисов, който допусна откровени саботажи на кандидатурата на Ирина Бокова. Това разколеба част от привържениците на една изключитлено силна кандидатура. Поради некадърност на министъра на външните работи България стана за смях на ООН", каза Вигенин.

От левицата обявиха, че обмислят събиране на подписи за вот на недоверие срещу правителството в областта на външната политика.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ ходът с оттеглянето на Бокова изглежда много несериозен.

"Когато държавата има определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за реализация. Това с нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Според нас един такъв акт вреди на успеха на страната ни", каза Карадайъ.

Очаквано, подкрепящите управлението - Реформаторския блок и Патриотичния фронт - защитиха решението на Борисов.

"Ние харесваме кандидатурата на Кристалина Георгиева, защото тя е десен човек. И ние като партия от ЕНП не можем да не подкрепим на най-висшия пост на ООН - генерален секретар - да има десен човек. Така че понечисто идеологически, на нас Кристалина Георгиева ни харесва, дали тя ще е успешна кандидатура зависи изцяло от правителството, защото това е въпрос на много сериозни дипломатически усилия", посочи Димитър Делчев от РБ.

Той отбеляза, че това не е прецедент и подобна смяна се е случвала и преди, и важното е, че сега имаме шанс за поста, а преди с Бокова подобен явно не е бил налице.

Лидерът на Патриотите Валери Симеонов бързаше изключително много при излизане от залата и по пътя към стаята на парламентарната група, което явно го принуди да се изкаже лаконично в движение:

"Това е супер!"

По-късно съпредседателят му Красимир Каракачанов изказа обратното мнение - смяната на Бокова с Георгиева било "една голяма външнополитическа глупост".

"Никоя държава в историята на ООН не го правила. Това ще доведе до катастрофа в надпреварата и възможността България да има свой кандидат", каза кандидат-президентът на Патриотите, и добави, че това е в следствие на външна намеса - от германската канцлерка Ангела Меркел.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе на същото мнение.

"Този ход изглежда много несериозен. С нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Според нас един такъв акт вреди на успеха на страната ни”, каза той.