Лидерът на АБВ Георги Първанов коментира оттеглянето на подкрепата на правителството за Ирина Бокова и издигането Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Според Първанов това е "голяма излагация".

"Такава излагация не е имало. Това просто е смешно и жалко. Това в ООН не е щафета. Като имаме двама кандидати това означава, че никой няма да гледа сериозно на българската дипломация. Наша кандидатура няма да се погледне сериозно за какъвто и да е пост в международни организации.

Според него правителството е забавило издигането на кандидат месеци наред, а след това са препятствали налагането на Бокова като кандидат, което той определи като "скрит саботаж".

"Помня времето, когато Бокова стана генерален директор на ЮНЕСКО. 47 посетени държави, от които 25 с българския президент. Това е подкрепата за българската държава. Словашкият премиер - на колко места техния кандидат беше с президента? Направете сравнение колко искрена е била българската подкрепа на държавата. Защото обществената подкрепа е безусловен факт", каза още Първанов.

Бившият държавен глава обяви още, че иска оставката на външният министър Даниел Митов и го обяви за най-големият провал на поста досега - толкова "слаба, безидейна, неефективна национална дипломация" България не е имала. И подкрепи тезата на БСП, които пък поискаха вот на недоверие във връзка с външната политика - такъв отдавна бил необходим.

"Вот за недоверие по външната политика отдавна е наложителен. Толкова бъркотии във външната политика на България не е създавал никой. Толкова слаба, безидейна, неефективна, антинационална дипломация ние не сме имали", заяви Първанов.

Но Митов не е единственият виновен, подчерта Първанов.

Трябва да кажа, че отговорността на министър-председателя е изключително висока. Какво искат в Европа, в ЕНП, в Германия, Европа ли е основание ние да сменяме по средата на реката своя кандидат? Това идва да покаже, че ние нямаме суверенна дипломация. Поискали са ни да спрем Белене - спираме го. Поискали сме да се откажем от Ирина Бокова - отказали сме. Обидно е, унизително е за нацията. Това дискредитира тежко, дългосрочно, българската дипломация", каза Първанов."С тази си стъпка правителството не просто тегли една линия между опозицията и управляващите, а вдига тежка барикада"

Според лидерът на АБВ не е сериозно да се взимат подобни мерки на базата на представянето на кандидатите в няколко тура. Той подчерта, че всичко се е видяло на първи тур, където Бокова беше на трето място, "и изявен фаворит" - той е зависел именно от нея, докато останалото е просто "оценка за дипломатическите усилия и националната дипломация".

"Долавям, че Бокова остава в играта", заяви Първанов, като поясни, че не е говорил с нея по въпроса. "Окуражавам я през вас да продължи борбата си. Истинското гласуване предстои оттук нататък"

Зам.-председателят на партията Румен Петков бе още по-остър в критиката си към премиера:

"Бойко Борисов е гледа на ООН като на Бистришките тигри – дали му дузпа, не я вкарал, ще му дадат още една и ще изгонят вратаря."