Две експлозии разтърсиха Дрезден, столица на федерална провинция Саксония, дни преди националния празник на Германия – 3-и октомври.
Нападенията са били извършени късно снощи, но полицията ги оповести едва днес.

Бомба самоделка е избухнала в 22,19 ч пред Международния конгресен център. Точно там в понеделник федералният президент Йоахим Гаук дава прием по повод Деня на обединението на Германия. Очаква се да пристигне и канцлерката Ангела Меркел.

По традиция официалните чествания на националния празник на страната се провеждат на ротационен принцип в столица на федерална провинция. Тържества в Берлин се организират единствено на кръгли годишнини от обединението на Германия.

При експлозията е била потрошена част от голямата стъклена стена пред външната тераса на Международния конгресен център. Няма съобщения за жертви и ранени. До честването на 3 октомври материалните щети ще бъдат отстранени, уверяват властите.

Първата бомба самоделка е избухнала в 21,53 ч снощи пред джамия в Дрезден. В мюсюлманския храм са били имамът Хамза Туран, съпругата му и двамата им синове. Взривната вълна е огънала входната врата, вътрешните стени на сградата са почернели от дима. На местопрестъплението 46-годишният имам е открил 6 бутилки, пълни със запалителна смес.

“Нападнаха ни, защото ни мразят, тъй като сме мюсюлмани”, цитира днес онлайн изданието на “Зексише цайтунг” сина на имама, 10-годишния Ибрахим Исмаил.

“Въпреки, че до този момент никой не е поел отговорността за експлозиите, ние изхождаме от ксенофобски мотив”, обяви днес полицейски говорител в Дрезден.

Той уточни, че пред Международния конгресен център са открити останки от бомба самоделка. Барът на хотела към центъра все още е бил отворен. Всички гости и персоналът незабавно са били евакуирани.

Станислав Тилих - премиерът на Саксония, който е  от Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел, остро осъди нападенията:

“Това не е удар единствено върху свободата на религиите и срещу ценностите на едно просветено общество, а съзнателно се е целяло и убийството на хора в джамията.”

Федералният вътрешен министър Томас де Мезиер окачестви нападенията като “възмутителни” и призна, че в момента в Германия расте агресивността срещу мюсюлмани.

“Който подпалва Божи храмове, той няма да се спре и пред убийства на хора”, заяви  в Берлин говорителят по религиозните въпроси на парламентарната фракция на „зелените“ Фолкер Бек.

Сега трябвало да се прояви солидарност с живеещите в Германия мюсюлмани и да се защитава свободата на вероизповеданията.

Още снощи двете джамии в Дрезден са били поставени под засилена полицейска охрана, обяви шефът на силите на реда в града Хорст Кречмар. Той допълни, че ще се вземат всички необходими мерки за нормалното протичане на тържествата по повод националния празник на Германия. Кулминацията е на 3 октомври, но празненствата започват още в събота.

Всички в Германия се надяваха, че честванията ще променят в положителна посока облика на Дрезден, помрачен заради ксенофобски прояви на движението ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада), което се обявява срещу мюсюлманите и мигрантите. 

По този повод още вчера премиерът на Саксония Станислав Тилих обяви:

“Искаме да използваме тържествата, за да се представим като модерна, открита към света и гостолюбива федерална провинция, а гостите на Дрезден да преживеят незабравими моменти.”