Инициативен комитет, начело със Стефан Данаилов ще издигне номинацията на ген. Румен Радев за президент, вместо това да направи БСП като партия. Това е единодушното решение на социалистите, взето днес на дълго закрито заседание на Националния съвет на "Позитано" 20.

След сбирката Ламбо припомни, че е участвал в два такива инициативни комитета, за Георги Пирински, чиято номинация за президент бе отхвърлена от Конституционния съд за изборите през 1996 г., и за втория мандат на Георги Първанов. Макар да нямал такава енергия, Данаилов се зарадвал, че са го избрали за председател на обединението зад генерала. Ето защо: 

"Аз страшно харесвам ген. Радев, защото е един истински мъж."

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че кандидатът за вицепрезидент ще бъде избран през септември. На заседанието днес имена не били обсъждани.

Самият кандидат ген. Радев заяви след пленума по въпроса с вицето му:

"Има време. Няма кандидати от отсрещната страна, те говорят за октомври, може би след изборите ще издигнат кандидати" 

Той коментира казуса с преговорите на премиера Бойко Борисов с Турция, като отбеляза, че в момента знаем твърде малко. 

Много е важно да имаме реалната информация. Приветствам диалога с Турция, трябва да се води диалог. Въпросът е под каква форма се води, под каква оторизация. Какви уговорки са направени с Турция, не знаем, какви договорености са постигнати? И визовия въпрос - трябва да разберем каква е политиката на Европа, какво е мнението на другите държаве в ЕС, какво ще причини това на България. 

Накрая на пресконференцията Стефан Данаилов предложи и като "знаково лице" в Инициативния комитет да влезе самата Корнелия Нинова.