Първата фаза от мегапроекта на Иран да пусне свой собствен интернет, който отделя страната от глобалната мрежа, вече е завършена. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на местната информационна агенция Ирна. Според информацията там националният интернет ще е с високо качество, висока скорост и ниски цени. Идеята за национален интернет се появи през 2010 г., а плановете бяха той да е напълно готов през 2015 г.

На практика "национална" интернет мрежа на Иран е интранет - затворена мрежа, отделена от останалите. Според правителството в Техеран целта е да се разпространява качествено съдържание и да даде възможност на повече хора да имат се докоснат до дигиталните технологии.

Засега няма план за прекратяване на достъпа до глобалната мрежа, но правозащитници се притесняват тода да не се случи в бъдеще. Интернет достъпът в Иран и без това е ограничен, повечето социални мрежи също са филтрирани, но хората заобикалят забраните, използвайки проксита и VPN. 

Сега плановете на властите в Иран са националният интернет да стартира с вътрешни страници за електронно управление, а през февруари 2017 г. да бъде пуснат видео портал. Месец по късно трявба да има още услуги за компаниите в международната търговия. Местните медии твърдят, че личните данни на потребителите ще бъдат защитени.