Константин Мишев 

Масимо Романьоли, бивш депутат от партия "Форца Италия" , е задържан в американски федерален затвор. 
Някогашният съветник на Берлускони и двама румънци са  обвинени за трафик на оръжие и заговор за убийството на американци посредством  предоставяне на материална помощ на колумбийската терористична организация ФАРК. 
 Любопитното е, че Романьоли има връзка с България, бил е неведнъж в страната, участвал е в различни представителни мероприятия, познава се с Бойко Борисов. На 23 април 2007-ма година например вестник "24 часа" го цитира: 

"Toй (Б.Борисов) e cилeн пoлитиĸ зa цялa Eвpoпa - xвaлят гo и в Бpюĸceл, и в Mюнxeн, и в Coлyн. Зa Бoйĸo Бopиcoв Бepлycĸoни ĸaзвa, чe имa физиĸaтa нa Швapцeнeгep, нo e cимпaтичeн ĸaтo Πyтин. Фopцa Бopиcoв!", зaяви дeпyтaтът oт "Фopцa Итaлия" нa Cилвиo Бepлycĸoни Macимo Poмaньoли."

 Мой източник в американски федерален затвор ми разказа, че бившият италиански народен представител твърдял, че е помагал на Бойко Борисов в първите предизборни кампании. Сеньор Романьоли е говорил и за близките си връзки с най-важния, според него, представител на българската оръжейна индустрия. По ред причини не мога да оглася името на този човек, нито неговата  оръжейна компания. Надявам се ДАНС и други български служби да са разследвали дейността на Романьоли в България, където италианецът е бил чест гост, а също и кръга на неговите познати и сътрудници.

Преди шест години, когато Берлускони беше на посещение в София,  италианската медия "Italia chiama Italia" писа:  
 "Борисов благодари на депутата Масимо Романьоли за това, че е съдействал за раждането на приятелството между него и Берлускони. През 2007 година, когато Борисов е кмет на София, той моли точно Романьоли да го придружи при Берлускони. Оттогава се създава голямо приятелство между българския премиер и председателя на Движение на Свободата, което днес създава изключителни възможности за сътрудничество между двете страни."
Кореспондентът на "Italia chiama Italia" разказва нещо твърде любопитно .В кабинета на Борисов е имало негови снимки с важни личности - Борисов и Берлускони, Борисов  и Ангела Меркел, снимки с Никола Саркози, с  Барак Обама, и снимка на Борисов с Масимо Романьоли. "Той беше много приятно изненадан".
През декември 2014 година, Романьоли и двама румънски трафиканти на оръжие Кристиян Винтила  и Върджил  Флавио  Джорджеску са арестувани в черногорската столица Подгорица и екстрадирани в Америка.  Проведена е така наречената операция "ужилване" от служители  на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA). Тримата се представяли за посредници на терористичната организация "Революционните въоръжени сили на Колумбия" - ФАРК и преговарят за закупуване на оръжие за терористите. От обвинителния акт на федералната прокуратура в Ню Йорк се разбира, че първоначално е преговаряно за стрелково оръжие. След това агентите под прикритие са поискали и  преносими зенитно-ракетни комплекси, като са обяснили, че ФАРК се нуждае от тези оръжия срещу американски самолети и хеликоптери. От обвинителния акт (https://www.justice.gov/archive/usao/nys/pressreleases/December14/VintilaEtAlArrests/Vintila%20et%20al%20indictment.pdf) не става ясно какво точно е съдържал оръжейният каталог на Романьоли.  А това е важно, ако българските служби решат или вече са разследвали  случая, тъй като е възможно да се разбере дали в каталога има специфични оръжия, които се произвеждат в България. Основната задача на бившия италиански народен представител е била да осигурява фалшиви сертификати за краен потребител.

 Единият от румънците, Върджил  Флавио  Джорджеску, вече беше изправен пред федерален съд  в края на миналия месец и признат за виновен по обвиненията за трафик на оръжие и конспирация за убийството на американци посредством  предоставяне на материална помощ на чуждестранна терористична организация. ( https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/international-arms-trafficker-found-guilty-manhattan-federal-court-conspiring-kill) Присъдата се очаква да бъде между 25 години и доживотен затвор и ще бъде произнесена на 16-ти  септември. От делото срещу Джорджеску се разбира, че когато служителите на DEA под прикритие са поискали в сделката да бъдат включени също  преносими зенитни ракети земя-въздух, тримата конспиратори са посетили Румъния, Черна гора, Италия, Германия, Албания, Полша и България за осигуряване на тези ракети.

След приключване на делото срещу Джорджеску, федералният прокурор благодари на участвалите в операцията служители от офисите на DEA в различни страни, а също на националната полиция на Черна Гора и румънските власти. България не е спомената.

Операцията на DEA срещу Романьоли, Винтила и Джоржеску поразително прилича на "ужилването" преди  няколко години, когато беше заловен по същия начин руският оръжеен трафикант  Виктор Бут. Интересно е, че тогава пак колумбийската терористична организация ФАРК беше използвана като поръчител на оръжието от агентите на DEA.  На процеса срещу Бут, който беше осъден на 25 години затвор, стана ясно, че основният доставчик на оръжие от България е Петър Мирчев и офшорният клон на българската фирма “КАС инженеринг консорциум”. Тогава българските медии отделиха известно внимание на този процес, но почти не беше писано за ролята на Мирчев за развитието на Бут като оръжеен трафикант. През 2012 година, може би най-сериозното американско списание за политика и култура "The New Yorker" публикува две статии, където се разкрива тази роля. Техният автор Никълъс Шмидъл прави четири интервюта с Бут в затвора и също посещава София, където води дълъг разговор с Петър Мирчев. Предлагам част от едната статия (превод на Яна Михайлова в "Свободен народ") :

.
 „Бут имаше хитра,тарикатска усмивка, умен поглед и големи мустаци. Веднага го харесах, но бях вцепенен от пълното му невежество по отношение на оръжията и търговията с тях. Той бъркаше калибрите, марките и видовете оръжия”, разказва Петър. Бут и Мирчев се разбират всеки да се занимава с това, от което разбира – Петър да има грижа за поръчките, а Виктор – за транспорта и връзките. На въпроса ми колко тона оръжие са превозили до Афганистан, Мирчев ме погледна насмешливо и каза: „Аз никога не меря оръжието в тонове, меря го в пари. Афганистанците имаха остра нужда от нас и парите бяха огромни!” Афганистанската сделка е началото на кариерата на Бут. Мирчев става негов приятел и ментор и само за 5 години, от абсолютен невежа Виктор се превръща в един от най-големите оръжейни трафиканти. „Връзките на Виктор, от къде идваха те?” попитах аз „О, Виктор е завършил Военния институт за чужди езици. Той е полиглот и бивш служител на ГРУ. Въпреки че винаги е отричал да е бил шпионин, аз знам, че това не е истина”, каза Мирчев"

Да се върнем към Масимо Романьоли и двамата румънски трафиканти. Кристян Винтила и Романьоли се признаха за виновни и дадоха съгласие да свидетелстват срещу Джорджеску. Не е ясно кога ще бъдат произнесени техните присъди. След това ще направя опит да получа разрешение за интервю с италианеца. Ще бъде интересно какво ще разкаже той за контактите си в България.