Отношенията на най-високо равнище са стабилна основа за развитие на двустранните отношения, не само в интерес на България и Азербайджан, но и за укрепване на стабилността на Кавказ и на Черноморския регион, за укрепване на енергийната сигурност на Европа. Това каза държавният глава Румен Радев в изявление за медиите в Баку. Президентът е на посещение в Азербайджан по покана на своя колега Илхам Алиев, съобщава БТА.

По-рано днес двамата президенти проведоха среща на "четири очи" и подписаха редица документи от взаимен интерес за укрепването на двустранното сътрудничество.

"Азербайджан и България са свързани с традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие. Израз на тези отношения е стратегическият диалог на най-високо политическо ниво", подчерта Радев.

Той отбеляза, че Азербайджан се е превърнал в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на газ за българската икономика. Президентът припомни, че  през есента на 2022 г. в София, в присъствието на президента Алиев, стартира експлоатацията на междусистемната газова връзка между Гърция и България , с което се свърза южният газов коридор с Централна и Източна Европа.

Той отбеляза още и подписването на Меморандума за "Солидарити ринг" за съвместяване на усилията и възможностите на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия, Унгария и "Сокар" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан.

"Задълбочиха се отношенията между правителствата на ниво бизнес и между общините за стимулиране на търговско-икономическото партньорство, за развитие на свързаността във всички нейни измерения – енергийна, транспортна, дигитална, за обмен във високите технологии и иновациите, в зелените политики, в областта на образованието, науката, културата и туризма", посочи Радев.

Радев заяви, че подписаната декларация за укрепване на сътрудничеството между двете държави днес е израз на потенциала и взаимното желание и политическа воля на нашите страни да продължат да развиват отличните отношения.

"С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото положение на нашите две страни не само в енергийна, но и в транспортна и дигитална свързаност", посочи Радев.

Чрез развитието на тази свързаност допринасяме за сигурността и стабилността на целия регион, за обмена между Азия и Европа. Средният коридор е наш приоритет", добави Радев.

Той отбеляза, че продължават и  разговорите за унифициране на тарифите на всички митнически процедури, за да се облекчи увеличаващият се трафик.

"Беше важно подписаното днес споразумение за съвместно опериране между "България Еър" и азербайджанския национален авиопревозвач, за възобновяване на линията София – Баку – София, което ще започне от юни тази година", изтъкна Радев.

Той подчерта, че е важно и споразумението между "Сокар" и "Асарел инвестмънт", защото това е поредна стъпка в задълбочаването на енергийното сътрудничество и газификацията на България.

По отношение на предстоящата конференцията на ООН за климата Радев заяви, че страната ни е готова да окаже всякакъв вид експертна помощ за реализирането на това събитие.

"Част от българските компаниите предлагат вече готови конструктивни решения, които да способстват Азербайджан да развива своята водеща роля в региона, като страна, която развива зелени високи технологии за опазване на околната среда", каза още Радев.

Той посочи като пример съвместното предприятие за обработка и утилизация на отработени масла, за утилизация на строителни материали, както и възможността Азербайджан да се превърне в център на мрежа за доставки с каргодронове.

България е важна държава за транзит за съседните страни, които получават азербайджански газ през нейната територия. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Според Алиев броят на държавите, които ще се възползват от това ще се увеличава.

Алиев подчерта, че България и Азербайджан са стратегически партньори от 2015 година, като от тогава отношенията между двете държави се развиват динамично. Политическият диалог и ангажираност позволява разширяване на отношенията между България и Азербайджан във всички сфери на интерес, отбеляза Алиев.

"Търговският стокообмен се множи, като един от основните двигатели за това е сътрудничеството в енергийния сектор. Има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничество в доставките на газ, каза Алиев. Той подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 млрд. кум. м. Доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млрд. куб.м . Тази година по очаквания ще сме предоставили 1,5 млрд. кубм. На България, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50 % от потреблението на газ на страната ни.

Винаги сме се стремяли за по-добри резултати за укрепване на стокообмена, сътрудничеството в енергийния сектор като ясен знак за нашия успех", каза още Алиев.

Относно проекта за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа Алиев заяви, че до няколко месеца ще бъде завършено проектното проучване, което ще отбележи началото на реалния труд и работа по проекта. Азербайджан ще бъде не само доставчик за нефт и газ, но и на зелена енергия, каза Алиев.

"Благодарение на инвестиции от Азербайджан железопътната линия се модернизира. Започнат е проектът, като днес виждаме, че той става важна част от средния коридор", каза още Алиев.

Двамата презиенти подписаха Декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан.

В присъствието на двамата държавни глави бяха подписани и други документи от двустранен интерес за задълбочаването и укрепването на сътрудничеството между България и Азербайджан.

Това са Договор за съвместно опериране между България Еър и Азербайджанската национална авиокомпания. От българска страна документа подписа Христо Тодоров – председател на Борда на „България Еър“. Също така Меморандум за разбирателство между Държавната петролна компания на Република Азербайджан и Асарел Инвестмънт ЕАД, подписан от Димитър Цоцорков – изпълнителен директор на Асарел Инвестмънт ЕАД“.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов подписа от българска страна и Меморандум за разбирателство между Министерство на иновациите и растежа на Република България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Република Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации.