Скандалът с ЕГН-тата на случайни граждани, озовали се някак в партийни подписки за регистрация на евровота, извади наяве още един казус. 

Самият факт, че на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) всеки може да нанесе нечий единен граждански номер без да има опция проверяващият да докаже, че вписва собствените си лични данни, е "доста притеснителен", каза за Клуб Z председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венета Шопова.

"Всеки работодател например, който разполага с ЕГН-тата на служителите си, може да провери какви политически пристрастия има работникът му. В действителност, това виждам като големият недостатък, който се появи покрай този казус", каза Шопова.

Тя призова хората, които имат подозрения, че са контролирани от работодателите си например, да подават сигнали и до комисията, въпреки че правомощията й не са в тази сфера.

"Не знам какво може да се направи в момента, тъй като възможността за проверка на ЕГН е уредена в новия Изборен кодекс. Става въпрос за софтуерно решение и е нещо, с което трябва да се справи ЦИК", допълни още шефката на КЗЛД. 

Комисията ще се самосезира по сигналите на граждани, оказали се неправомерно в партийните подписки. 

"Започваме разследване, ще изискаме доказателства и ще привикаме представители на политическите формации, които са намесени", каза още Шопова.

Ако се установи нарушение, КЗЛД може да наложи глоба, която варира от 10 000 лв. до 100 000 лв., в зависимост от тежестта на деянието, посочи още шефката на комисията.

По думите й всеки един казус трябва да се гледа поотделно.

"Може някой "добронамерен" роднина да ни е вписал, може и да е зложелателство от страна на политическите опоненти, но най-страшно би било, ако се установи, че някой се е сдобил с масиви от лични данни. А такива има навсякъде - в общините, в банките, при мобилните оператори, при вписването на други подписки, тип граждански и прочее", каза още Шопова.

Самата тя още снощи проверила не само своето ЕГН в базата данни на ЦИК, но и тези на децата си.