Най-нашумелият треньор във футбола Шаби Алонсо ще остане още поне един сезон в "Байер" (Леверкузен), като е отхвърли офертите на "Ливърпул" и "Байерн" (Мюнхен).

Това потвърди самият той, след като по-рано го съобщиха Би Би Си, в. "Таймс" и авторитетни медии в Германия.

Испанецът, играл и за двата гранда, привлече вниманието - той е напът да изведе "аспирините" до титлата на Бундеслигата, а отборът му играе впечаляващо и все още няма загуба този сезон, водейки битки на три фронта.

Според "Таймс" в "Ливърпул" вече се бяха отказали от Алонсо, тъй като още преди дни са получили отказ за преговори. Клубът търси наследник на Юрген Клоп, който неотдавна обяви, че напуска от лятото и ще си даде почивка от футбола.

"Байерн" пък се разделя с Томас Тухел. Пред тв канала Ran почетният президент на баварците Ули Хьонес заяви, че Шаби Алонсо "много трудно" ще бъде привлечен след края на сезона, тъй като, по думите на боса, бил решен да остане в Леверкузен.

Бившият халф иска да продължи работата си в по-скромния отбор, а има и всички шансове от есента да го води в Шампионската лига.

Догодина той би бил кандидат за още един гранд, чийто екип е обличал - "Реал" (Мадрид). Освен ако не се случи нещо извънредно до юни, Карло Анчелоти ще остане на "Бернабеу" още година. 

Според британски медии "Ливърпул" вече се е насочил към други кандидати. Листата водят старши треньорът на "Спортинг" (Лисабон) Рубен Аморим и Роберто де Дзерби, който предвожда "Брайтън" и също е спряган за по-големи клубове.

"Байерн" пък все повече е свързван с Ралф Рангник, който от 2022 г. е селекционер на Австрия и ще води селекцията на Евро 2024.

Шаби Алонсо: Това е правилното място за мен като млад треньор

"Това беше сезон с много спекулации относно бъдещето ми. Имахме много мачове, бяхме концентрирани върху  тях. Използвах паузата за националните отбори, за да обмисля по-добре и да взема решение“, каза Алонсо н пресконференция днес.

"Миналата седмица имах среща с ръководството и ги информирах за решението да продължа да бъда треньор на "Байер" (Леверкузен)... Чувствам, че това е правилното място за мен като млад треньор, каза още той. - Намираме се в ситуация, на която трябва да се наслаждаваме. Имаме два месеца до края, ще бъде наистина интензивно и изискващо. Трябва да дадем най-доброто от себе си и беше добре, че взех решението миналата седмица, това беше крайният срок.“

"След като взех решението, най-важното нещо беше да го споделя с всички и да им върна уважението, което ми показаха - феновете, щаба ми, играчите. Информирах играчите тази сутрин по време на разговора с отбора. Няма да спекулираме повече за бъдещето, спекулирахме достатъчно. Това, което искам, е да се наслаждавам там, където съм, и сега се наслаждавам на времето си в Леверкузен", каза още Шаби Алонсо.