„Интер“ очаквано е шампион на Италия за 20-и път в своята история.

Пет кръга преди края „нерадзурите“ („черносините“) са недостижими на върха с 27 победи, 5 равни и само 1 загуба, и то от изпадащ отбор. И едва 18 допуснати гола.

Направиха го по най-убедителния и по най-унизителния за градския съперник „Милан“ начин. Те спечелиха именно дербито на Милано с 2:1. И поне една година ще стряскат сънищата на своя враг номер 1, защото го изпревариха по броя на спечелените първенства – 20 срещу 19. Сега „Интер“ ще сложи на екипите си и втора звездичка, символизираща 10 титли. А на фланелките на „Милан“ звездичката ще остане засега само една.

За първи път италианският шампионат бе решен в „Дерби дела Мадонина“, както наричат мачовете между „Интер“ и „Милан“. Двата гранда излязоха един срещу друг в понеделник - също за първи път.

За първи път в историята "Интер" побеждава "Милан" в шест поредни мача.

Това безспорно е едно от най-знаменитите градски дербита в Европа. То е възпято от Адриано Челентано, който е роден в Милано. Той е заклет привърженик на "Интер".

Старши треньор на шампионите е Симоне Индзаги, който като футболист остана в сянката на по-големия си брат Филипо. Индзаги-старши бе звезда на врага „Милан“ през първото десетилетие на века и стана световен шампион с Италия.

Отгоре на всичко "Интер", чието пълно име е "Интернационале" е създаден някога от отцепници от "Милан", несъгласни със забраната в клуба да играят чужденци.

В герой на мача се превърна Маркус Тюрам. Синът на френската легенда Лилиан Тюрам предизвика ъглов удар в 17-ата минута, след който Ачерби откри резултата с глава. Самият Тюрам-младши направи 2:0 в 49-ата минута.

Десет минути преди края „Милан“ намали на 2:1 чрез англичанина Томори. Последваха няколко опасни атаки на „росонерите“ („червеночерните“), но до изравняване не се стигна.

В добавеното време футболистите от двата отбора стигнаха до саморазправа. Резултатът бе три червени картона, като тук „Милан“ спечели с 2:1.

Все пак „росонерите“ почти сигурно ще завършат втори в класирането и ще играят наесен в Шампионската лига.

Трети е „Ювентус“, следван от „Болоня“ и „Рома“. Това са и петте отбора, които почти със сигурност ще запазят местата си в класирането до края и ще представляват Италия в реформираната Шампионска лига.