Европейската космическа агенция (ESA) пусна миналата годинна телескопът "Евклид" - въоръжен с прекрасна оптика и 600 мегапиксела камера, за да изучава тъмните части на вселената - тъмната енергия и материя, които учените все още не разбират напълно.

Телескопът засича видима светлина, разполага и с инфрачервена камера и спектрометър (NISP). Скоро след изстрелването екипът, който наблюдава инструментите на телескопа, забелязва, че количеството светлина, измерено от звездите, намалява постепенно. Учените смятат, че това е следствие на вода, която се превръща в лед върху огледалата на телескопа. А се очаква "Евклид" да върши работа поне 6 години и да оправдае стотиците милиони евро, вложени в мисията.

Откъде се е взела водата? Телескопът вероятно я е абсорбирал от въздуха по време на сглобяването си на Земята и сега постепенно я освобождава от различни части на космическия апарат. В студените дълбини на пространството водните молекули, които се освобождават, ще се придържат към първата повърхност, на която попаднат.

"Евклид" в момента е на около 1,5 милиона километра от Земята, където температурите могат да паднат до около -455 градуса по Фаренхайт. Замръзналата вода е често срещан проблем за космическите кораби на такова разстояние.

За да изчистят телескопа от лед, трябва да използва специална процедура - измислена още преди изстрелването му. Добрата новина е, че става дума само буквало за няколко водни молекули - слой от едва няколко нанометра дебелина.

За да се разтопи ще е нужно нагряване на целия апарат - което може да повлияе на структурата му, ако различни части се разширят в различна степен. Засега ще се започне само с някои части от оптиката, ако се наложи, ще се нагреят всички групи огледала и лещи на "Евклид".