Досегашният вицепрезидент на Тайван Лай Чин Те, познат в чужбина като Уилям Лай, спечели президентските избори на територията.

При 94% преброени гласове представителят на Демократическата прогресивната партия (ДПП) взима 40,37% от вота. За основния му опонент Хоу Ю Их (издигнат от Националистическата партия) са гласували 33,35% от избирателите. Към 14 часа българско време той призна своето поражение. Трети във временно класиране е Ко Уен Дже от новосформираната Тайванска народна партия с 26,28% от вота

Предвид относително близките резултати, може да заключим, че Лай спечели изборите на 24 ноември 2023 г. На тази дата Националистическата партия и Тайванска народна партия регистрираха отделни кандидати, след като преговорите им за издигане на обща номинация пропаднаха. Президентските избори бяха проведени съвместно с парламентарни и предвид неуспеха на Лай да спечели над 50% от вота, това със сигурност означава, че управляващата партия ще загуби мнозинството си в Законодателния юан. 

Лай ще замени на поста досегашната президентка от ДПП Цай Ингвен, която изкара максималните два мандата на поста.

Уилям Лай: Противопоставихме се на опитите за намеса на външни сили

Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай заяви, че самоуправляващият се остров е успял да се справи с опитите да бъде повлияно на вота, с което имплицитно отправи критики по адрес на Китай.

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", заяви Лай в победната си реч.

Лай уточни, че се надява на връщане към конструктивното сътрудничество и диалог с КНР.

Загуба за Китай...или пък не?

Изборите бяха зорко следени от Пекин и резултатът със сигурност няма да се хареса на лидера Си Цзинпин. КНР подкрепяше кандидатурата на Хоу и определи Лай като "унищожител на мира в Тайванския проток". Комунистическата страна възприема Тайван като своя територия и не изключва възможността да го присъедини по насилствен начин. По темата за суверенитета на Тайван позициите на кандидатите не се различават особено. 

Най-сигурният гарант за независимостта на територията са Съединените щати, които предупреждават Пекин да не променя наложеното статукво (Тайван де юре е китайска територия, но де факто се управлява самостоятелно).

Затова и тримата кандидати подчертаха важността на приятелските отношения с Вашингтон. Никой от кандидатите не обеща, че ще обяви независимост - "червена линия" за Китай. Никой от тях не се ангажира и да търси обединението с Китай - все повече намалява броят на тайванците, които подкрепят подобно развитие.

Защо Си мрази ДПП

През 2016 г. ДПП за първи път спечели президентски избори и в последвалото 8-годишно управление на Цай Ингвен Тайван значително подобри отношенията си със САЩ и с европейски държави като Франция, Италия, Литва, Естония, Чехия и Словения. Въпреки че нито една от тези страни не възнамерява да признае де юре независимостта на Тайван, този процес на сближаване спомага за обособяването на тайванската идентичност от китайската. Това засилва стремежа за съхраняване на фактическата свобода на територията както сред самите тайванци, така и за гражданите на влиятелни държави по света, които изискват от своите избраници във властта да не позволят повтарянето на сценария "Хонконг" в Тайван.

Лай, който идва от по-радикалното крило на ДПП, обеща внимателно да балансира между САЩ и Китай, подобно на предшественичката си Цай Ингвен. Тя избягваше да формализира независимостта на Тайван, което предполагаемо би предизвикало въоръжена реакция от страна на Китай, като просто изтъкваше, че Тайван поначало е суверенна нация. 

Външнополитическите действия и реторика на Тайван през последните 8 години дразнят КНР. Затова Китай в миналото е определяла ДПП като "партия на сепаратистите". Опитите на Лай да установи по-добри взаимоотношения с Китай вероятно няма да бъдат успешни и заради избора му на вицепрезидент Хсиао Би Ким - доскорошен представител на Тайван в САЩ.

Предстои да видим дали след победата на ДПП на президентските избори Си Цзинпин ще реагира с остри думи или нови военни учения в близост до територията.