Преброяването на гласовете на важните президентски и парламентарни избори в Тайван започна. Вотът, чиято развръзка внимателно се следи от Китай, привлича голям международен интерес, тъй като беше представен като избор между войната и мира и се произвежда в момент, когато Пекин засилва натиска върху самоуправляващия се остров да признае суверенитета му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изборните секции затвориха в 16:00 ч. местно време (08:00 ч. по Гринуич), а скоро след това започна и ръчното броене на бюлетините. Резултатите от президентските избори се очаква да станат ясни до довечера, когато загубилите кандидати ще признаят поражението си, а спечелилият вота ще произнесе победната си реч.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната отново съобщи, че китайски балони са били забелязани да пресичат Тайванския проток, единият от които дори е прелетял над Тайван. Това е поредният случай на прелитане на подобни летателни средства над превърналия се в гореща точка пролив, за който Тайпе съобщава през последния месец. Тайванското министерство на отбраната определи тези действия като психологическа война и създаване на заплаха за въздухоплавателната сигурност над протока.