Съединените щати, чиито отношения с Китай остават много напрегнати, ще изпратят "неофициална делегация" в Тайван след президентските избори на острова, насрочени за събота, заяви високопоставена американска представителка, като предупреди Пекин да не предприема "провокативни" действия след вота, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тя не уточни кой ще бъде част от делегацията, но заяви пред репортери, че през последните години Вашингтон редовно изпраща бивши министри или висши правителствени служители на острова, върху който Китай претендира за суверенитет.

"Би било провокативно Пекин да отговори (на изборния резултат) с повече военен натиск или с оказване на принуда", предупреди служителката, пожелала анонимност.

"Съединените щати не заемат страна в изборите, нито имат предпочитан кандидат. Независимо от резултата от изборите, нашата политика спрямо Тайван ще остане непроменена и силните ни неформални отношения ще продължат", каза тя.

Вашингтон не признава Тайван като държава и смята Китайската народна република за единственото легитимно китайско правителство, но въпреки това САЩ предоставят значителна военна помощ на автономния остров. Пекин смята Тайван за неразделна част от своята територия.