Украйна ще се присъедини към ЕС, въпросът е дали някой е в състояние да забави този процес, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба при пристигането си за участие в заседанието на своите европейски колеги в Брюксел, предаде БТА.

Той отчете, че Киев изпълнява поставените условия и вече са приети три от четирите ключови законодателни промени, свързани с борбата с корупцията и правата на малцинствата. По неговите думи Европейският съвет тази седмица следва да вземе исторически решения, свързани с разширяването на ЕС и предупреди, че иначе последиците ще бъдат тежки.

"Не мога да си представя разрушителните последици, ако Европейският съвет не успее да приеме тези решения - не само за Украйна, а и в по-широк план за разширяването на ЕС", каза Кулеба.

По неговите думи за украинците би било много демотивиращо, ако ЕС не може да изпълни дадените обещания.

Според Кулеба изпълняването на поставените условия от Киев би трябвало да доведе до отпадане на причините Унгария да се въздържа да подкрепи началото на присъединителните преговори с неговата страна. Той отбеляза, че днес му предстои първа среща с унгарския външен министър от началото на руската инвазия в Украйна.

"В дух на сътрудничество и взаимен интерес очакваме ЕС да вземе решение, което отчита направените от нашата страна усилия и да даде начало на преговорите за присъединяване. Дойдох да изразя ясно готовността на Украйна да изпълни целите за начало на присъединителните преговори", заяви Кулеба.

Той посочи, че решение очакват въпросите за преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС, за осигуряване на европейска финансова и военна помощ за Киев, за налагане на още санкции срещу Москва.

"Имаме нужда от изтребители Ф-16, от дронове и постоянни доставки на боеприпаси, от още системи за противовъздушна отбрана", обобщи Кулеба.