Украинският президент Владимир Зеленски обяви във видеообръщение, че "максимално откровено" е провел разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

Беседата се осъществи по време на инаугурацията (церемонията по встъпване в длъжност - б.р.) на аржентинския президент Хавиер Милей.

"В кулоарите на встъпването в длъжност разговарях с министър-председателя на Унгария (Виктор) Орбан. Максимално откровено. По нашите европейски дела", обяви украинският държавен глава.

Унгарският премиер е в клуба на "неутралните" държавни лидери на Европа, които призовават за незабавен край на войната между Русия и Украйна. Това дефакто би могло да се случи само след като Киев се откаже от свои територии.

Има още една причина Зеленски да недолюбва Орбан - унгарският министър-председател обяви, че е против стартирането на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС и определи кандидатката като "една от най-корумпираните държави в света".

Темата за присъединяването ще бъде обсъждана на срещата на Европейския съвет, която ще се проведе на 14 и 15 декември.

Най-малко четирима пострадаха при руска въздушна атака срещу Киев

Най-малко четирима души са пострадали при руска въздушна атака срещу украинската столица Киев тази нощ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметът Виталий Кличко написа в "Телеграм", че по последни данни четирима души са пострадали в Дарницки район в югоизточната част на града. 

Украинските въоръжени сили заявиха, че са свалили всички осем балистични ракети, изстреляни от Русия по Киев тази нощ, предаде Укринформ.

Те освен това са унищожили 18-те дрона "Шахед", насочени към Южна Украйна. Повечето от безпилотните летателни апарати са били свалени над Николаевска област, се казва в съобщението.