Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В неделя в Русия ще се проведат избори за държавната Дума. По този повод публикуваме коментара на завеждащия отдел "Политика" в "Новая газета" Кирил Мартинов. 

Може да бойкотирате изборите, ако смятате, че ще бъдете питани и следващ път. Че изобщо ще има следващи избори. И че, така да се каже, ще имате втори шанс. Ако вярвате, че винаги може да промените мнението си и да гласувате следващия път – когато си поискате и когато сметнете, че е нужно. Когато дойде ден, в който политиката ще престане да бъде „мръсна работа“.

Бойкотът е отлична възможност, ако сте твърдо уверени, че нормалният живот ще продължи. Че съществуват хиляди начини да си добър гражданин и без никакви избори. Че можете, например, свободно да участвате в доброволчески движения – като тези, които сега гасят пожари.

Да се занимавате с изучаване на обществото – като центъра „Левада“ (който бе обявен от властите за „чуждестранен агент“ тази седмица – б.р.).

Да развивате културата – като директора на библиотеката за украинска литература или като фонда „Династия“ (през 2015 г. фондът също е обявен за „чуждестранен агент“ и основателят му Дмитрий Зимин спира финансирането – б.р.).

Или да насърчавате родната наука – като Сергей Гуриев (руски икономист, бивш ректор на Руската икономическа школа, репресиран от властите по обвинения за получаване на подкупи от „Юкос“ и емигрирал във Франция през 2013 г. - б.р.).

Че можете да отворите собствен бизнес и да подпомогнете технологичното лидерство на Русия – като IT компания, която попада под „пакета на Ярова“ (Два антитерористични закона, които разрешават на властите почти неограничен достъп до данните на интернет-доставчиците. Законите са приети това лято по предложение на депутатката Ирина Ярова – б.р.).

Или пък, например, че можете да основете независима медия, без да отнасяте редовни глоби по разни поводи.

Ако всичко ви е наред с нещата от ежедневието, спокойно можете да бойкотирате изборите.

Но може и да погледнете истината в лицето. Изборите са в основата на политическата система, която бе изградена, за да се раздели Русия с авторитарния режим.

По всичко изглежда, че това е последният обществен институт (освен ако не приемате за такъв институт фейсбук), който ни дава законова възможност да заявяваме своето несъгласие със случващото се.

Тези избори са един полутруп в страната на ходещите мъртъвци. В страната на покорното общество, изгорените медии и ограбения бизнес.

Бойкотът на изборите е решителна крачка към това да се откажем от тях изобщо. Изборите не са ви важни, така ли? Те не са важни и за народа. Изборите не са важни и за царстващата фамилия. Няма никаква причина да ги провеждаме отново.

Така че, когато се събудите в неделя, помислете – това е последният ден, в който все още ще имате формални политически права. Решавайте какво ще правите с това рядко съкровище.

Тежкият проблем за властта ще бъде високата активност и силния протестен вот на изборите - това е единствената ни останала възможност да попречим на Русия да продължи към тоталното единомислие и да забавим постепенното унищожаване на всякаква форма на обществен живот, от вестници до шахматни кръжоци.

Да покажем, че там, където има власт, винаги ще има съпротива.

Персонажите, които ще седнат в депутатските места в Думата тази година, могат да се заседят там до 2021 година. А това е отвъд момента, когато парите ще са свършили, а Путин ще се е избрал за своя последен мандат.

Заглавието е на редакцията. Преводът е на Клуб Z.

Коментари

 's picture

Neandertalec

Единствената разлика между

Единствената разлика между миналото и днешния ден е неудовлетвореността на Русия и на нейния лидер, че тя не може да се впише със свой запис в Европа, в света и изобщо в модерността на съвремието. Кремъл няма валидни към момента глобални аргументи, извън военната сила. Нито е, нито има шанс да се превърне в глобален лидер в икономика, финанси, иновации, технологии - за да смени неосъветския си военен модел на развитие и основаната върху него вътрешна и външна политика. Остана грубата сила, оръжието и значителните като мащаб и численост войски, готовността да причиниш жертви и щети, без да се съобразяваш със собствените ти жертви и разрушения. Лудизъм във външната и вътрешна политика, който малцина другн страни и политици могат да си позволят. Но дори военната сила има предел на своята полезност, който постоянно се свива заедно с изоставащата индустриална и технологична база, която я поддържа. Липсата на вътрешна перспектива, както в икономически, социален, така и в политически план, принуждава президента Путин постоянно да търси медийни фойерверки, които да държат вниманието на руската общественост извън полето на непосредствените тревоги.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Цитат :: в света и изобщо в

Цитат :: в света и изобщо в модерността на съвремието. -- Модерността на съвремието е да се разрушават държави - Ирак , Либия , Сирия , Йемен и т.н. Така ли е ? - модерния. Явно много ги разбираш и вероятно Русия е виновна - нали !!
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Какво се вглеждаме в изборите

Какво се вглеждаме в изборите в други държави ?? Що не погледнем нашите ?! какво става тук ?? Протоколите се подправят и печели "правилния" кандидат ! Вече не си играят с фалшиви бюлетини щото е по-евтино да подправиш протоколите . А хората дремят и не се събуждат ?!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.