Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Рядка проява на икакомислие в Далечния изток на Русия - комунисти протестират срещу войната на Владимир Путин в Украйна и го призовават да я спре.

Комунистическите депутати в регионален съвет са апелирали към президента на Руската федерация да преустанови войната в Украйна,, съобщава "Файненшъл таймс".

Леонид Васюкевич е заявил на заседание на местния парламент в Приморския край, че депутатската група настоява за "незабавно изтегляне" на руските войски от Украйна.

"Даваме си смета, че ако страната ни не спре тази военна операция, ще има повече сираци", е казал Васюкевич, четейки изявление, което според него са подписали няколко други представители на Комунистическата партия. 

"По време на военната операция хората стават инвалиди, млади хора, които биха могли да донесат голяма полза за страната ни",  е добавил той.

Местна медсия съобщава, че това изказване е смутило регионалния парламент. Микрофонът на Васюкевич бил изключен, направени са опити да го спрат да говори.

Губернаторът на Приморския край също се опитал да прекъсне речта на оратора и поискал той и още един депутат да бъдат отстранени от парламента.

Мнозинството от депутатите тогава са гласували да отнемат правото на двамата "дисиденти" да говорят от парламентарната трибуна. Представител на комунистите е казал, че те не се изказвали от името на партията, а в лично качество.

Спорът показва теченията на противопоставяне на войната, които съществуват в руската политическа система, коментира "Файненшъл таймс". Въпреки че комунистите са опозиционна партия, те се смятат за част от установената политическа власт в страната, отбелязва изданието.

За разлика от движението, водено от политическия затворник Алексей Навални, което беше обявено за "екстремистко" и принудено да се разпусне, комунистите имат право да се борят срещу управляващата партия на Путин "Единна Русия" за места в законодателните събрания в Москва в цялата страна. Дългогодишният лидер на руските комунисти Генадий Зюганов подкрепи нахлуването в Украйна, припомни "Файненшъл таймс".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.