Долната камара на полския парламент - Сеймът, прие предложен от президента Анджей Дуда изменен закон за Върховния съд, който премахва дисциплинарната камара, използвана от дясното правителство на страната за наказване на непокорни съдии и предизвикала вълна от критики към Варшава от страна на Брюксел, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Полското правителство очаква премахването на породилата полемика дисциплинарна камара да сложи край на споровете му с Европейския съюз и да проправи пътя за споразумение, което да накара Брюксел да деблокира милиарди евро замразени средства от фонда за възстановяване за Полша.

В подкрепа на променения закон гласуваха 231 депутати, "против" - 208, а 13 депутати се въздържаха. Управляващата коалиция подкрепи мерките, а опозицията гласува против, твърдейки, че промените са до голяма степен козметични.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза пред Сейма преди гласуването, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да подпише споразумението за европейските средства на 2 юни във Варшава.

БТА