Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Опашката" от Захари Карабашлиев спечели "Аскеер" за най-добро представление. Сред режисьорите статуетка взе Диана Добрева ("Коприна").

За най-добри актьори в главни роли спечелиха Малин Кръстев и Мария Каварджикова. Те бяха наградени за участието си в "Една испанска пиеса".

В категорията за съвременна драматургия "Аскеер" взе Александър Секулов за "Народът на Вазов".

Мария Каварджикова

 

Малин Кръстев

 

Победителите на наградите "Аскеер" за 2022 г. бяха обявени снощи на официална церемония в театър "Българска армия", съобщава БТА.

Цветана Манева получи Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство. Статуетката ѝ бе връчи Милен Миланов, съучредител и дългогодишен председател на „Академия Аскеер”. Под бурни аплодисменти актрисата благодари за оценката за дългия си професионален живот.

„Това, за което ме награждавате, осмисли съществуванието ми в театъра”, посочи Манева.

Тя изрази своята благодарност и към своите колеги от различни театри в страната, на чиито сцени е присъствала. Допълни, че се чувства удовлетворена, че е получила доверието на публиката.

„Трудно е да приемеш, но в никакъв случай не е драматично и трагично, ситуацията, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда”, то аз се чувствам като залязваща такава”, каза актрисата и прикани публиката да я аплодира за последен път. 

Почетен "Аскеер" на сцената в театър "Българска армия" получи актрисата Меглена Караламбова, за чието посрещане на сцената публиката се изправи на крака.

Меглена Караламбова

"Позволете ми да се обърна първо към моите колеги. Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: "Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно, че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест", каза Караламбова.

Актрисата отправи специални благодарности на колежката си Елена Райнова. "Аз искам тя да бъде тук до мен, защото тя е човек, който неизменно е бил с мен от първия ден на следването ми в театралната академия и от първия ден в този театър", допълни още Караламбова.

Награди "Аскеер" получиха още сдружение "Суматоха"  (в категорията "Изгряваща звезда" за „Въпреки живота, всичко е любов”), Лили Шомова (в категорията за поддържаща женска роля в „Госпожица Юлия“), Юлиан Вергов (в категорията за поддържаща мъжка роля в "Народът на Вазов"), Мира Каланова (в категорията "Сценография" за "Коприна"), Марина Райчинова (в категорията "Костюмография" за "Коприна"), Николай Иванов (в категорията "Театрална музика"за „Шахнаме: Сказание за Зал“) и "На живо" (в категорията за "Моноспектакъл").

Фондация „А'Аскеер“ и театър "Българска армия" раздадоха своите отличия за 31-а година. Тази година церемонията бе посветена на 300-годишнината от рождението на отец Паисий Хилендарски.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.