Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американска депутатка от Конгреса заплаши България със санкции, ако не пусне Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз. 

„Не съм сигурна, че в момента има нужда от санкции (срещу България), но може да се окаже, че се налагат. Санкциите може да са много ефективни, ако продължат да блокират, да създават негативизъм и пречки пред заслужения старт за преговори на Северна Македония и Албания. Потенциално санкциите може да се разглеждат като начин да попречим на България да продължава с нейната обструкция", казва Клаудия Тени, член на Конгреса от Републиканската партия от щата Ню Йорк, председател на Комисията по външна политика в долната камара на американския парламент в интервю за македонската редакция на радио "Гласът на Америка".

Тени припомня, че на 18 ноември м.г. заедно с нейни колеги демократи и републиканци изпратили писмо до българския посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев с призив България да даде зелена светлина на РСМ до края на 2021 г., но той дори не благоволил да ѝ отговори. 

За санкции срещу България бе попитан преди няколко дни и заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар  от журналист от същата македонска редакция на "Гласът на Америка". Тогава той заяви, че засега те не са на дневен ред. Но пък заяви в отговор на въпрос за признаването на македонско малцинство у нас, че американското посолство в София работи с българското правителство по правата на човека в страната ни.  

Наложи се думите му да бъдат изяснявани от посолството на САЩ, че не са повдигали въпроса за македонско малцинство у нас. По Конституция в България се признават само индивидуални, но не и колективни права на малцинства. Премиерът Кирил Петков днес също отрече да е имало такива постъпки от САЩ.

Петков отива във вторник на еднодневно посещение в Скопие без мандат за разхлабване на българската позиция.

Същевременно МВнР засега не предприема никакви действия по разясняване на американската позиция относно санкциите, както и не съобщава защо българският посланик не е отговорил на писмото на конгресмените. Нормална дипломатическа практика е представител на американското посолство да бъде извикан на разговор, за да се изясни доколко изказванията за санкции са сериозни.

Засега няма и информация Външно да е поискало от посолството на САЩ да обясни дали думите на Клаудия Тени са официална позиция на американското правителство.

Не за първи път българските политици неглижират изказвания на американски политици.

През март м.г. зам. външният министър Георг Георгиев, явно без да поиска разясняване от САЩ, обяви на брифинг на ГЕРБ, че писмо на двама  американски сенатори относно върховенството на закона и корупцията у нас е тяхно лично мнение, а не държавна позиция. Едва завършил изречението си, позицията на сенаторите се появи на страницата на американското посолство в София. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.