Наградните фондове в тениса ще намалеят значително, когато туровете на ATP и WTA се завърнат и календарът се нормализира, твърди Фелисиано Лопес пред Би Би Си. На 38 години той е още действащ играч, а и директор на "Мадрид оупън", надпревара на клей от Мастърс 1000.

"Фирмите, които спонсорират спорта, трябва да уволняват служители, казва испанецът, цитиран от британската обществена медия. - Това е навсякъде. И няма как - тези компании ще орежат парите, които дават за спорт. Ще има отражение за тениса. Трябва да приемем, че нашият спорт няма да е същият в следващите една, два, може би и три години. Не знам колко дълго. Но трябва да оцелеем и да сме обединени."

"Играчите трябва да осъзнаят, че няма как наградните фондове да останат същите. Някои турнири ще оцелеят само със сериозно орязване на парите и това ще продължи през 2021 г.", добавя спечелилият седем титли в тура на ATP.

Календарът на най-добрите е спрян до края на юли, като "Уимбълдън" беше отменен, а "Ролан Гарос" - отложен за есента. US Open е "на кантар", като доста се спори дали последният за годината турнир от Големия шлем да се проведе и при какви условия от гледна точка на противоепидемични мерки.

Асове като Новак Джокович, Рафаел Надал, Ник Кириос и Симона Халеп се протиповоставиха на готвения протокол на американските организатори, докато състезатели с по-ниски позиции в ранглистата настояват състезанието да се проведе с нужните компромиси.

"Лично аз бих играл в Ню Йорк, твърди Лопес. - Мисля, че шефовете на турнира са наясно, че много състезатели може да го пропуснат. Но според мен той не е зависим само от най-добрите. Хората там вече са подготвени за това."

Фелисиано е оптимист, че "Мадрид оупън" може да се вмести в средата на септември и да протече нормално, като на трибуните има зрители, заемащи 30-40 процента от местата. Подобно на някои футболни първенства в Европа.

Тенисът плахо започна да се завръща този месец с демонстративни и благотворителни надпревари из цял свят. Първата надпревара от веригата на новак Джокович - "Адрия тур", бе спечелена от Доминик Тийм късно снощи в Белград. Тези турнири не носят пари и точки за световната ранглиста.