Пореден епизод на сериала "Премиерът Борисов кара джипката по строителните площадки на България" беше излъчен днес в собствения фейсбук на министър-председателя. В две доста дълги видеа той и неговите спътници направиха обиколка на строителството на пътя, който трябва да свърже магистрала "Хемус" с Видин по маршрута на трасето Мездра - Ботевград. После имаше кратка среща с владиката на Стара Загора дядо Григорий. Междувременно премиерът получи и подарък.

Днес впечатление направи, че в джипката присъства и министърката на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която по принцип не обича да се показва пред хора, камери, публика и въобще в обществото. На нейно място честичко е уж разжалваният, но все зам.-министър Николай Нанков.

За изтеклия запис

След като слезе от джипа и се срещна с хората, Борисов трябваше да се види и с журналисти. Така му бе зададен въпрос отново - какво мисли за изтеклия преди няколко дни запис, на който човек с глас, доста приличащ на неговия, говори изключително брутално за председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Записът, който вече беше обявен от Борисов за фалшификат, показва и начините, по които работи държавата - чрез явна намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната.

"Колко пъти го направят това (б.р. - да пускат записи), толкова пъти ги бия. Ако мисля дори за това, значи му обръщам внимание. Няма лоша реклама, така че колкото искат да говорят, да пишат", обясни днес Борисов мнението си. 

Припомняме, че само преди два дни той отново коментира, че този запис не може да го впечатли, даже не можел да го накара да се замисли. 

"В Давоския форум ни демонстрираха как вземат на кмета интервю със специална програма и с неговия глас ни задават въпроси. Видях и с президента Обама как го бяха направили, с Путин също.
Като наближат избори и започват по един и същи начин - ментета, записват се, Ненчо Балабанов да го вземат, той най-готино ме имитира и да кара от сутрин до вечер", каза тогава Борисов. 

Борисов коментира и новия политически проект на Васил Божков, който, както вече знаем, ще се казва "Българско лято". Според премиера обаче той можело да прави каквото си иска, но първо трябвало да си плати 700-те милиона, които дължал на хазната. 

Що се отнася до записа - Борисов е категоричен - проверка на автентичността му няма да се иска. 

"Господин премиер, вие сте направили най-много за България!"

По същото време и на същото място днес премиерът получи и специална награда. Изненадващо, докато си коментираше строителните постижения, той беше извикан от неясен за фейсбук публиката човек, който обяви:

"Искаме да ви връчим една награда. Това е наградата на фестирала "Де е българското". Ние искаме да знаете, че вие сте най-достойният човек, който може да получи нашата награда. Най-много сте направили за България."

При изричането на тези думи на мизансцена се материализира умален макет на статуя на вазовия Дядо Йоцо, който беше предаден в ръцете на Борисов. Разбрахме, че това е наградата, към която имаше и грамота за премиера.

Той доста скромно прие подаръка, предаде го на охраната си и каза:

"Радвам се бе, драго ми е. Хубаво ми е!"

Инспекцията 

Иначе Борисов и Аврамова преминаха по строителното трасе, като внимателно оглеждаха и коментираха дейностите. Борисов, по старата си традиция, спираше джипката при почти всички срещнати по пътя работници да ги пита как са и да поговори замалко с тях.

Така разбрахме, че премиерът ни много иска да покара един вид конкретна строителна техника, но се притеснява, че сега е с камери (б.р. - има предвид айфона на пиарката му Севдалина Арнаудова).

"Много мерак имам да го карам това. Ще дойда тайно и ще си го покарам, сега съм с камера, снимаме. Ще дойда сам събота или неделя и ще го покарам", обясни премиера на момчето, което беше в кабината на багера. 

Двамата с Аврамова обясняваха, че строителството върви много добре, особено след като са влезли и машините. До няколко месеца пътят трябва да е готов, остават няколко отчуждителни процедури, които трябва да се извършат от минитерството, обясни министърката. 

Разбрахме, че премиерът държи по пътя да няма кръгови движения, а само виадукти и мостове. Това щяло да излезе по-скъпо с 20-на милиона, но пък така щяло да е по-добре и правителството щяло да плати. 

"На хората от Мездра, Ботевград, Видин, Монтана, Враца сме им обещали пътища и работим на пълни обороти", изтъкна Борисов.

По политическите теми

Борисов беше попитан от журналисти какво смята за организирания днес от превозвачи, туроператори и турстически агенции протест пред Министерския съвет. Те твърдят, че икономическите мерки са се забавили, някои от тях не работят, а тези, които вече са обещани, още не работят. 

"Пратил съм днес министри да говорят с тях. Колкото можеме - правиме. Ние отворихме седмици преди останали. Бяхме смели и отговорни. Днеска гледах Макрон, Себастиан, Педро - днеска правят неща, които сме направили преди 2-3 седмици. И работят - българската икономика, стопанство. Надявам се туристическият ни бранш да успее да привлече българите по нашето Черноморие, да привлекат тези милион, които ходят в Гърция. Да кажат - ето, рибата ни е прясна, да кажат - хотелите ни са по-хубави, по-чисти..."